LOADING

Type to search

Blomstrende engasjement i generasjoner

aktiviteter interiør

Blomstrende engasjement i generasjoner

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Et par-tre sporveisstopp fra Majorstuen ligger en godt bevart skjønnhet. Her på Skajems hagesenter i tilknytning til Ris gamle gård, er man i full sving med å forberede årets juletresalg. Selv om det går mer i plast-trær enn tidligere, holder folk fortsatt fast på mange av de gamle tradisjonene.

 Vi befinner oss på Ris, omkranset av en flora av vinterblomster. Den fredede hovedgården er med på å sette en estetisk prikk over i-en, og det idylliske bildet som blir presentert oss, er ikke blitt til av seg selv. Det er resultatet av et stort engasjement i tre generasjoner. Daglig leder Paul Arne Skajem driver i dag hagesenteret, sammen med 15 medarbeidere. Stabbur, sidebygg og hovedgård blir stadig oppgradert for å gi kunden en autentisk følelse. I over 60 år har det florert av planter og busker på dette stedet. Både Skajems far og bestefar var i sin tid fast inventar på Stortorget, hvor de var kjente fjes for bær- og fruktelskere. Her forsynte de Oslos befolkning med planter fra den tidligere planteskolen. I dag har stedet utviklet seg til et allsidig hagesenter. Her rommes det meste av planter, busker, hagemøbler og tilbehør. I tillegg arrangeres tidvis eventer, som den årlige kanefarten for barn siste helgen før jul.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Det grønne, glitrende juletreet er selve spesialiteten på Skajems hagesenter. Med 40 års fartstid med salg av juletrær besitter de betydelig erfaring og kunnskap på området.

– Vi ser en utvikling i trender når det gjelder juletrær, sier Skajem.  – I en lengre periode var den norske granen populær. De siste årene har vi sett en utvikling mot edelgran og plast-trær. Sistnevnte har av den grunn blitt et satsingsområde.

I butikken står de på rekke og rad med stemningsfull pynt og belysning. Med 20 forskjellige varianter av plast-trær møtes de fleste behov, enten dette gjelder en urban leilighet eller de mer klassiske villaene i området. Når det gjelder tradisjonelle trær, byr Skajem på flere gode råd. Han understreker at de fleste naturlige trær blir hugget i midten av november. Av den grunn kjøper du det vakreste treet i begynnelsen av desember. Det er imidlertid viktig at treet står ute til det skal benyttes. Når treet er inne blir første budskap å beskjære den nederste delen. Da suger det til seg mer vann og holder seg friskere. Dette er det samme prinsippet som for øvrige blomster. Er du likevel blant de som er ute i siste liten trenger du ikke å fortvile. Skajems hagesenter er åpent til og med julaften.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Trend og tradisjon er dekkende ord når man skal betegne hagesenteret. Samtidig er de viktige stikkord for å beskrive perioden vi er inne i. Sesongbaserte planter gjenspeiler seg ofte i symbolske og tradisjonelle planter. En lilla julestjerne, eller duften av en svibel, vil for eksempel gi stemningsfylte assosiasjoner til advent, mens for barn vil en rød juleglede være en indikasjon på at gavene nærmer seg. På hagesenteret er populariteten til hvitt og rødt et tegn på at både tradisjon og trend er i vinden.

– Vi ser at hvitt og stilrent er ettertraktet på Oslo vest, legger en av butikkmedarbeiderne til. – Kunder er ofte ute etter både planter og pyntegjenstander i naturlige farger. Hvite orkidéer og pynt i behagelige beigetoner har den siste tiden blitt fast inventar i våre hjem. Men det betyr ikke at det tradisjonelle tilhører en svunnen tid. Rødt er nemlig en farge som ikke går av julemoten.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Vinterblomster har evnen til å forskjønne vinterlandskapet i hagen eller gi balkongen et stilfullt uttrykk. Det finnes et stort utvalg av busker og planter som vil overleve den norske vinteren. Å pynte med høstlyng kan også komplettere omgivelsene. Ta gjerne fram fargestiftene og lag en skisse, og suppler med gode råd og inspirasjon som du alltid vil få servert i Risveien 7.

 Skajems Hagesenter Facts:

In short reach of Majorstuen, you will find Skajems garden centre. They offer a wide selection of bedding plants, bushes, furniture and decor. This 3rd generation owned and operated business is open seven days a week and is located at Ris.

Risveien 7
www.skajems.no

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Tekst og foto av Mari Th. Jørgensen