LOADING

Type to search

Nytenkende lidenskap

Mat og Drikke

Nytenkende lidenskap

Akevittkveld redigert05

I lokalene til den tradisjonsrike restauranten The Broker, stiger ulike dufter opp fra små glass denne onsdagskvelden i oktober. Belysningen i lokalet er dempet,  gammel-pop siver ut av høyttalerne og servitørene øker tempoet i takt med gjestemengden. I glassene serveres akevitt fra Det Norske Brenneri, på utradisjonelt vis, med et mål om å utvide folks primære oppfatning av drikken. For spennet strekker seg langt utover julematen.

Akevittkveld redigert04

Sammen med sin kone, Hilde Haverstad, eier Stig Bareksten det han omtaler som vestkantens eneste cocktailbar. Med en norgesmestertittel som bartender i bagasjen og en stor interesse for gode råvarer og produksjon, sier det seg selv at det skjer litt rundt denne mannen.

Om ikke restaurantdrift var nok, produseres nytenkende dråper med akevitt på Det Norske Brenneri i Grimstad, sammen med tidligere Se og Hør redaktør Odd Johan Nelvik. Denne onsdagskvelden inviteres det til syv-retters middag, spesielt sammensatt i akevittens ånd. Og vi blir overrasket.

Akevittkveld redigert01

Lekenhet, lidenskap og tradisjonelt håndverk
Akevitt fra brenneriet lagres på gamle portvin, maderira og sherryfat, og det oppnås derfor farge og særpreg uten bruk av e-stoffer. Ved hjelp av en lokal botaniker, har de utallige krydderurter å benytte seg av i produksjonen. Brenneriet benytter tradisjonelt håndverk, med en lekenhet i forhold til nye smakskombinasjoner.

The Brokers meny preges i likhet med Det Norske Brenneri, av lekenhet og tradisjoner. Sesongbaserte, håndplukkede og gode råvarer, som er kortreiste så langt det lar seg gjøre. Restauranten preges av folkelighet og har mye av både historie og hjerterom. Den har utallige etiketter fra sultne oslofolk som har huset restauranten siden åpningen i 1986.

Akevittkveld redigert14

Fra tradisjon til modernitet
Kollegaene utdyper entusiastisk at Norge for alvor begynner å  se potensialet til akevitten. Drikken som tidligere ble servert til julematen for å hjelpe fordøyelsen under etegildet, brukes nå i drinker og som smaksforsterker på grunn av sin rike aroma. Mange vil få seg en overraskelse om de velger å servere akevitt til fisk og mindre fete retter, utdyper Bareksten.

Paraplyforeningen Norske Akevitters Venner med 8000 medlemmer er kulturforeningen med størst vekst i Norge. Kanskje veksten er en naturlig forlengelse av det økte fokuset på nærhet, kunnskap, tradisjon og unike produkter. Kanskje får vi en like spennende utvikling blant mikrobrenneriene som ved mikrobryggeriene i Norge, fortsetter de.

Akevittkveld redigert06Mye smak, små detaljer
Det nærmeste vi kommer julekvelden denne onsdagen er en svinerett og en syltet julefiken. Det serveres skalldyr bisque med lakris til en akevitt med smak av karve, anis og appelsin. Fisken skate serveres med en akevitt med smak av karve og lakrisrot. Hele menyen harmonerer fra start til slutt, med salt, søtt og syrlighet. Det delikate inntrykket blir toppet med kortreist bordpynt fra restaurantens bakgård. Fargerike og nøye utplukkede blader, plukket i en dårlig røykepause, som kokken Thomas Moen uttaler og flirer.

Etter en generøs desserttallerken bestående av bringebærsorbet, brent hvit sjokolade og en mørk porter, avslutter Bareksten kvelden med å vise at tittelen som norgesmester fortsatt sitter i hendene. Med en frisk eplecocktail bestående av akevitt, eplemost og en eplebit på snei, takker kollegaene for kvelden med ønske om en tradisjonsrik, men nytenkende førjulstid. Lekent, lokalt og enkelt fra vestkantens cocktailbar og i følge Nelvik, det mest rocka og kreative brenneriet i Norge.

Akevittkveld redigert07

The Broker facts:

Info: Restaurant and cocktail bar with long traditions, with easy, well-prepared and seasonal quality food. This autumn, with a focus on liquor and its field of application.

Bogstadveien 27
www.thebroker.no
22 60 34 80

Tekst og foto: Trine Midtun

Previous Article
Next Article