LOADING

Type to search

Gaterydding til hjelp for mange

aktiviteter

Gaterydding til hjelp for mange

Gårdeierne i Bogstadveien og Hegdehaugsveien og Næringsforeningen er stolte støttespillere til Lønn som fortjent.
I går kunngjorde Ferd at Lønn som Fortjent er 1 av 5 som er nominert til årets sosiale entreprenør.
Se link: http://sosentkonferansen.no/de-nominerte-er

Du kan lese mer om samarbeidet vårt her:

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Klokken har slått halv ni, og medarbeiderne sitter klare til å gjøre en forskjell. De stiller med samme arbeidsredskap, men adressen er ny. I dag og i dagene fremover er det Bogstadveien som skal skinne!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Lønn som fortjent
Nylig inngikk Bogstadveien, Hegdehaugsveien og Valkyriegaten Gårdeierforening (BHVG) og Majorstuen & Bogstadveien Næringsforening (MBN) en kontrakt med Lønn som fortjent. Lønn som fortjent er et arbeidstilbud i regi av Kirkens Bymisjon, og skal være et alternativ til rus, prostitusjon og kriminalitet. Vi tropper opp i lokalene i Fred Olsens gate tidlig denne morgenen.
I nærheten av 60 personer har møtt opp til frokost, og det er god stemning i frokostsalen. -Her finnes det ingen passive mottakere, men aktive bidragsytere, sier avdelingsleder Eli, mens vi ser utover de nylig utvidede lokalene. Arbeidstilbudet har blitt så populært at det blir benyttet lotteritrekning for å avgjøre hvem som får være med å bidra på de daglige rydderutene. Kirkens Bymisjon driver sosialt entreprenørskap hvor kjøp av gateryddingen er selve fundamentet for arbeidstilbudet. Prosjektet har skapt grobunn for at andre arbeidsmuligheter kan realiseres, og mange jobber også med produksjon av glassengler og innbinding av notatbøker. Lønn som Fortjent er avhengig av kunder både til produkter og gaterydding. Den nye avtalen med gaterydding i Majorstuaområdet settes dermed pris på, og bidrar til at store deler av byen sine gater kan ses på med et nytt blikk.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Fra rusk til rent
I Bogstadveien og de nærliggende områdene har forsøpling tidvis vært en årsak til misnøye. I prinsippet er hver enkelt gårdeier ansvarlig for å holde uteplassen ren, men i praksis er dette vanskelig å få til. Den 1. mars tok imidlertid de tålmodige gutta bokstavelig talt spaden i egne hender, da de begynte å rydde opp. I dag er vi med for å observere, og ruta starter i et vedskjul i Jacob Aalls gate. Her står nemlig ryddetrallen trygt bevart. Espen som jobber med oppfølging av ryddeteamene når de er ute, peker ned på gaten og sier:
-Rydding ligger inne som en refleks hos mange av gutta, så til og med i de nærliggende gatene utenfor avtaleområdet ser det bedre ut. De plukker med seg det de ser på veien. Kirkens bymisjon krever mye av arbeiderne for at byens borgere og kundene skal bli fornøyd, og det er tydelig at det ikke skorter på arbeidsmoral i denne gjengen. For eksempel brukte guttene de tre første arbeidsdagene på å komme seg gjennom ruten.
-Det var så mye rusk, knust glass og søppel å ta tak i, sier gruppeleder Arnt, mens arbeider Severin illustrerer mengden med armene.
-Nå føles det mer som vi driver vedlikeholdsarbeid, for vi klarer å rydde hele området på en dag. Men når man ser at det lysner er det så deilig, avslutter han.
I følge J. Andreas Melander, leder for Bogstadveien og Majorstuen næringsforening, er det ikke tvil om hvor pent det har blitt etter at Lønn som fortjent startet sitt engasjement. Tre timers hardt arbeid fire ganger i uken har gjort underverker for gaten vår. Og resultatene viser seg helt fra Majorstuakrysset til Parkveien.
-Vi får så mange tilbakemeldinger, sier Severin. -Bare i går fikk jeg 8-10 hyggelige tilbakemeldinger.
-I går kom til og med Baker Hansen ut med boller til oss, legger Paul til. Da føler vi at vi blir satt pris på. Men vi kan ikke spise så mange boller. Vi er tross alt på jobb!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Sosialt ansvar
Arnt har tatt del i arbeidstilbudet til Kirkens Bymisjon de siste 5-6 årene. Han har gjennom hardt arbeid vist at han er en solid type, og har holdt seg stabil i en lang periode. Av den grunn har han rykket opp til gruppeleder og jobber fast i Bogstadveien fire ganger i uken. Han synes jobben er givende, og helt lik en ordinær jobb. Selv føler han seg som en kompis og en pappa på prosjektet, og han passer godt på at jobben blir utført etter beste evne. -Det er variabelt hva folk sliter med, sier han. -Jeg fungerer nok litt som en psykolog også.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Avdelingsleder Eli har jobbet som sosialarbeider i mange år, men mener dette prosjektet skiller seg ut fra tidligere erfaringer hun har fra arbeidslivet. I Lønn som fortjent får mange et bedre liv gjennom struktur og felleskap, og mange lærer hvordan arbeidslivet fungerer. -Vi er så glad i dem, men hos oss er det lite trøst å få, sier hun. De er likeverdige mennesker med ressurser, så vi vil ikke synes synd på dem. Hos oss skal de få et fristed fra det triste og utføre en jobb.
Å være i arbeid er også helsebringende. De får bruke seg selv, kjenne på sosialt samvær og tilhørighet. Bruken av helse- og sosialapparatet, politi og rettsvesen reduseres. Samtidig som at mennesker med blant annet rus-utfordringer får en ny mulighet i livet, viser de som kjøper ryddetjenesten et sosialt samfunnsansvar.

———————————————————-
Name: Lønn som fortjent, Kirkens Bymisjon
Adr: Fred Olsens gate 3B
Contact: www.bymisjon.no

Info: Lønn som fortjent (Payment as deserved) is a project by Kirkens Bymisjon which offer people who struggle with drugs, prostitution and criminality a chance to get honest work as deserved.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Tekst og foto: Mari Therese Jørgensen