LOADING

Type to search

Parken på hjørnet

aktiviteter

Parken på hjørnet

IMGP3900

Etter mange år i skyggen av fordums glansdager blir ­Josefineparken endelig ny i høst. Vi gir deg noen ­historiske glimt.

Filosofi under gamle trær
Josefines park var opprinnelig den nedre delen av den frodige hagen til den staselige nygotiske villaen i Josefinesgate 21. ­Kommunen kjøpte Josefines villaen og hagen i 1939, men først i 1969 ble hagen regulert til ny offentlig park på initiativ fra antroposofen fru Sigrid Kjelstrup og Oslo Bys Vel. ­Opphavskvinnen bak parken var foredragsholder i Antroposofisk Selskap, som opplyser om grunnleggeren Rudolf Steiners lære om erkjennelse av den åndelige verden og det sjelelige i mennesket. Tanken bak var at de eldre i strøket skulle ha et hyggelig sted å hvile seg under sine handle- og spaserturer i området. Ifølge et gammelt avisutklipp fra Aftenposten var hagen i god stand i 1969, med en «fin gressbakke i fallende terreng og med store, gamle trær.»

[#Beginning of Shooting Data Section] Nikon D3 25.06.2010 11:37:46.92 World Time: UTC+1, DST:ON RAW (14-bit) Image Size: L (4256 x 2832), FX Lens: 105mm F/2,8 Artist:                   Copyright:                            Focal Length: 105mm Exposure Mode: Manual Metering: Matrix Shutter Speed: 1/5s Aperture: F/11 Exposure Comp.: 0EV Exposure Tuning: ISO Sensitivity: ISO 320 Optimize Image: White Balance: Color Temp. (2630K), 0, 0 Focus Mode: Manual AF-Area Mode: Single AF Fine Tune: OFF VR: Long Exposure NR: OFF High ISO NR: OFF Color Mode: Color Space: Adobe RGB Tone Comp.: Hue Adjustment: Saturation: Sharpening: Active D-Lighting: OFF Vignette Control: OFF Picture Control: [NL] NEUTRAL Base: Quick Adjust: - Sharpening: 2 Contrast: 0 Brightness: 0 Saturation: 0 Hue: 0 Filter Effects: Toning: Flash Mode:  Flash Exposure Comp.:  Flash Sync Mode:  Colored Gel Filter: Map Datum: Image Authentication: OFF Dust Removal: Image Comment:

Smithebakken sett mot Holmenkollen, med eventyrsamleren Peder Chr. Asbjørnsens rødmalte trehus i bakgrunnen.

Dronning Josefine og slitne hester
Parken med sine høye trær ligger langs den delen av Hegdehaugsveien som i gamle dager ble kalt «Smithebakken», mellom Josefinesgate og Professor Dahls gate. ­Kaptein Just Gude-Smiths løkke lånte navn til bakken. Bakken var brattere i gamle dager, og kjent som et veiparti der hestene slet særlig tungt oppover med sine vogner på slep. Josefines park er oppkalt etter ­Josefinesgate, som igjen ble oppkalt etter dronning Josefine i år 1864. Dronning­ ­Josefine av Leuchtenberg var dronning av Norge og Sverige fra 1844 til 1859 og var gift med Kong Oscar I, som ga navn til Oscarsgate.

Når det fredelige hjørnet gjenoppstår som ny park i høst, kan vi igjen nyte følelsen av landlig idyll og ta et avbrekk fra den travle handlegaten! g

Z2315 copy

Hagen og den senere parken ligger langs gatepartiet mellom Josefinesgate og Professor Dahls gate. Foto fra 1938.

Tekst: Elin Kvandal
Foto: Oslo Bymuseum