LOADING

Type to search

Design som varer

interiør

Design som varer

 

Bilde 2.jpg

Sofagruppen «Hackney» er oppkalt etter det hippe nabolaget i London.

Danskene bak HAY satser på originalt design med høy kvalitet og tilgjengelige priser.

Etter flere år i ulike møbelbedrifter og forhandlere i Danmark, bestemte ekteparet Mette og Rolf Hay seg, sammen med Troels Holch Poulsen, for å starte HAY i 2002. På en bensinstasjon midt mellom hovedkontoret i Horsens og den kommende HAY HOUSE på Strøget i København, gav Rolf og Troels hverandre hånden på det som etter hvert skulle vise seg å bli en av verdens raskest voksende møbelbedrifter.

Målet deres var å bygge opp en designbedrift med samme motivasjon, mot og kreativitet som man så i Danmark på femtitallet. Allerede året etter lanserte de sin første kolleksjon på møbelmessen i Köln. Siden den gang har det mer eller mindre tatt av.

Ønsket har hele tiden vært å skape designprodukter i høy kvalitet til en tilgjengelig pris. Rolf engasjerer seg i møbeldesignet, mens Mette har hovedansvaret for accessoirene. I dag finner du HAY-butikker eller HAY Mini Markets overalt i verden, blant annet i Berlin, Antwerpen, München, Amsterdam, Bath, London, New York, Beijing, Shanghai, Tokyo og Sydney.

Bilde 1.jpg

Spisebordet «Copenhague table» er ett av en serie møbler som opprinnelig ble tegnet til Universitet i København av Ronan og Erwan Bouroullec.

Utvidet til Norge
I Norge åpnet den første butikken i Hegdehaugsveien 27. september 2009, men allerede i 2006 var HAY på markedet her hjemme.

– Tanken bak den første butikken var først og fremst å starte en reell business, men ikke minst å bli kjent med kundene våre, noe som er til stor hjelp i designprosessen vår. Samtidig er butikken et viktig verktøy for samarbeidet med våre forhandlere og interiørarkitekter i Norge, forteller Claus Als, daglig leder for HAY Norge.

Lokalet i Hegdehaugsveien hadde et begrensende areal for HAYs stadig voksende sortiment og etterspørsel, og de var raskt på utkikk etter noe større.

Bilde 6.jpg

Under Stockholmsmessen ble utemøbelkolleksjonen «Palissade» lansert.

Butikk og showroom
– Vi hadde lenge sett etter lokaler hvor vi kunne samle alle aktivitetene våre, og samtidig få større butikkplass – et hus i samme stil som HAY HOUSE på Strøget i København, forteller Claus.

Bilde 3.jpg

Inngangspartiet til butikken er ganske beskjedent – med ett stort vindu, men tar du turen inn og opp trappen, blir du møtt av stue på stue med spennende møbler og accessoirer.

Til slutt fant de det. I lokalet som strekker seg over tre etasjer i Josefines gate 23, et par hundre meter opp i gaten fra den gamle butikken, åpnet HAY HOUSE OSLO i februar 2014. Ikke like stor som flagship-butikken i København, men i samme ånd og uttrykk. Huset består av to etasjer butikk, mens du i den tredje etasjen finner showroom og kontor.

– Styling er en viktig del av vårt DNA, så derfor gjør vi stadig små og store endringer i huset. To ganger i året får butikken en større make-over, forklarer Claus.

Bilde 7.jpg

Inne i butikken er de originale dørene beholdt, og på gulvet finner du tradisjonell fiskebeinsparkett. Hvert rom er innredet med et tema – for eksempel stue, kjøkken og kontor.

Høy standard
I Norge jobber HAY mot det private boligmarkedet, i tillegg til å levere møbler til det offentlige og private bedriftsmarkedet. Resultatet av dette kan du se om du besøker lokalene til Operaen, Statoil, Aker Solution, Stavanger Konserthus, Våler Kirke, DNB, Gjensidige og mange flere.

Møblene holder høy standard, helt i tråd med Rolf og Mettes filosofi om kvalitet til en tilgjengelig pris.

– For eksempel bruker vi kun tekstiler som tåler vårt klima og bruk, forklarer Claus.

Bilde 4.jpg

Glassene i «Golden dot»-serien har gulldetaljer dekorert for hånd.

Selv om de har et eget designteam i København, samarbeider HAY med noen av verdens fremste formgivere, blant annet de franske brødre Ronan og Erwan Bourroullec, men også norske Andersen & Voll. De siste årene har HAY utviklet sin egen lyskolleksjon, Wrong for HAY Lighting, i samarbeid med den britiske designeren Sebastian Wrong. Som Mette så fint sier det: «For oss er det ikke så viktig hvor i verden du kommer fra, men hva du står for. Vi har aldri sett på HAY som er dansk prosjekt. Derfor jobber vi med designere fra hele verden. Design er et globalt språk.».

Josefines gate 23, inngang Hegdehaugsveien
Tel. 22 69 33 50
www.hayshop.no