LOADING

Type to search

En meningsfull hverdag

aktiviteter

En meningsfull hverdag

 

Bogstadveien viser seg fra sin aller beste side for tiden. Gatene er fine og rene, og det er en nytelse å rusle rundt i området, mye takket være arbeiderene fra Lønn som Fortjent. De jobber fire ganger i uken med å holde Oslos store handlegate så pen som mulig.

Arnt3

Gruppeleder Arnt og teamet hans gjør en god jobb med å holde Bogstadveien ren.

Arbeidstilbudet Lønn som Fortjent ble startet av Kirkens Bymisjon i 2004, og er et alternativ til rus, prostitusjon og kriminalitet. Hit kan de med rusproblemer komme og få en mulighet til å jobbe tre eller fire ganger i uken.
– For arbeiderne er Lønn som Fortjent med på å gi struktur, normalitet og en følelse av at de bidrar med noe viktig i samfunnet, og det er igjen med på å løfte selvfølelsen deres. Det er viktig for oss å poengtere at vi ikke driver med hjelpearbeid. Vi tilbyr en reell jobb for de som har rusproblemer og som har vanskeligheter med å holde på en normal jobb, sier arbeidsleder i Kirkens Bymisjon, Espen Østgård.
– De kommer ikke hit kun for å få lønn. Det er vel så viktig med den sosiale biten, strukturen det gir på dagen og det å ha noe meningsfylt å stå opp til. Ja, rett og slett følelsen av et normalt liv. Selvsagt har pengene også en betydning. Uten lønn er det ikke en ordentlig jobb, poengterer Østgård.
– Vi har ikke arbeid til alle, og det unike er at selv om de ikke er garantert jobb, er det mange som møter opp i håp om å være en av de heldige som blir trukket ut til dagens gaterydding.
Lønn som Fortjent har 15 ruter i Oslo, og før klokken 9 om morgenen trekkes navnene på de som får jobb den dagen.
I Bogstadveien er det tre arbeidere som rydder gaten fire ganger i uken, og denne ruten henger høyt blant gaterydderne.

LagekortLSF

Arbeid som krever en god porsjon nøyaktighet og konsentrasjon.

 

Holder Bogstadveien ren
– Det at vi kommer og rydder her fire ganger i uka, gjør at Bogstadveien er en fin og ren gate. Du skulle sett første gangen vi var her, da var det virkelig ille. Jeg fylte over tre sekker med søppel, forteller Arnt, gruppeleder for gaterydderne i Bogstadveien.
– Etter helgen er det ofte mer søppel enn vanlig, så på mandager står vi på litt ekstra. Det er hyggelig å være med på å bidra til et bedre miljø her i Bogstadveien. Jobben som gruppeleder gjør at jeg har noe å stå opp til fire ganger i uka, og ikke minst er det fint med alle de hyggelige menneskene vi møter her. Vi opplever ofte at folk kommer bort og klapper oss på skulderen og sier takk. Det gjør at vi føler at vi gjør en viktig jobb, avslutter Arnt før han og resten av gruppa går videre oppover Bogstadveien for å fortsette ryddearbeidet.
– Publikum i Bogstadveien er flinke til å gi gode tilbakemeldinger på det som blir gjort, og arbeiderne våre synes det er et hyggelig sted å være. Det er veldig attraktivt å bli trukket ut til å være gaterydder her, nettopp på grunn av den gode stemningen, forteller Østgård.

kortLSF

Kort og konvolutter – perfekt til kundegavene.

Unike notatbøker
I tillegg til gaterydderne, sysselsetter Lønn som Fortjent også tolv personer som lager glassengler og ni personer som lager notatbøker, kort og konvolutter 3 ganger i uken. Verkstedet hvor bøkene og kortene blir produsert, kalles Tapeten, og materialet som benyttes er eksklusiv tapet. Dette er rester som tapetbutikker i utgangspunktet skal kaste, og som i stedet blir brukt til å skape notatbøker som ikke kan kalles annet enn vakre. Produktutvikler Ane Kolberg fra Kirkens Bymisjon er hjernen bak de enestående produktene, og hun utvikler stadig nye produkter til arbeidernes og kundenes store glede.
– Når jeg utvikler produktene våre, har jeg i tankene at det må være passe enkelt å lage, samtidig som det skal være utfordrende nok for de som jobber raskt og fort kan kjede seg, sier Kolberg.
– Vi selger bøker og kort til bedrifter som blant annet bruker dem på konferanser eller som bedriftsgave til kundene sine, fortsetter hun.
– I det siste har vi også begynt å lage navneskilt av tapet, og disse har fått mye positiv oppmerksomhet. Det synes vi er veldig stas og håper det bidrar til at flere får øynene opp for oss. På gateplan i Fred Olsens gate 3b har vi en butikk som selger produktene vi lager på verkstedene våre. Her er det bare å stikke innom dersom du ønsker å kjøpe noe eller bare er nysgjerrig på det vi lager. Butikken er åpen mandag, tirsdag, onsdag, fredag fra 0930 til 1530 og torsdag fra 0930 til 1630, forteller Kolberg.
– Det som lages skal være av bra kvalitet. Der er vi veldig strenge. Det skal ikke være noen «sjarmpoeng» her. Vi vil at folk skal kjøpe produktene fordi de er fine, ikke fordi man synes synd på de som lager dem. Vi håper å nå ut til flere bedrifter og organisasjoner som vil kjøpe produktene våre. Ta kontakt med oss på Lønn som Fortjent hvis du ønsker helt unike notatbøker, kort eller navneskilt til spesielle anledninger. Det vil bidra til flere arbeidsoppdrag og flere jobber for folk som ønsker en bedre hverdag, avslutter Ane Kolberg.

Butikk_bord

Konferansemappen – garantert en suksess på neste jobbarrangement!

Fred. Olsens gate 3b
Tel: 22671558
www.bymisjon.no/lonnsomfortjent

Tekst og Foto Christina Undli

 

Next Article