LOADING

Type to search

Smaken av sommer

Mat og Drikke

Smaken av sommer

majorstua_fiskewok

Fiskewoken er fast inventar og klar for grillen hver eneste morgen.

Sommersesongen er i gang og fokuset på grillmat øker for hver uke som går.
I fiskeavdelingen på Jacob’s er det tilrettelagt for gode måltider og inspirerende matsamtaler over disken.

majorstua_ann-celin

Ann Celin har jobbet på Jacob’s Majorstuen i fem år, og ble for ett år siden fiske­ansvarlig. 

Skalldyr er for mange synonymt med sommer, sol og gode matopplevelser. Fiskeansvarlig Ann Celin Zakariassen på Jacob’s Majorstuen forteller at de har råvarene som trengs for den ultimate sommermiddagen. Hun nevner entusiastisk noen av sine sommerfavoritter.
– Rå kongekrabbe er et kjempefint produkt å ha på grillen. Det er bare å dele den opp, legge på grillen og la de gode smakene gjøre seg selv. For å runde av det hele kan man vende kongekrabbekjøttet i urtesmør og servere med landbrød.
Sjøkreps gjør seg også godt på grillen. Den selger vi normalt kokt, men om man skulle ønske middagen enda ferskere er det mulig å bestille levende sjøkreps til butikken.
–Vi kan drepe dem her, hvis det er skummelt å gjøre det selv, legger hun til og smiler.
Selv om lovordene er mange om skalldyr, slår hun også et slag for hel fisk på grillen. Både fjellørret, telemarksrøye og makrell kan enkelt bakes i folie på grillen.
– Om man fyller buken med urter, løk og godt med smør er alt duket for et herlig måltid, forteller Ann Celin. – De blir så saftige og gode når de får ligge slik og dampe i sin egen kraft.
Hun vektlegger at skalldyr- og fiskemåltidene både er enkle og raske å lage, og anslår at det tar omtrent like lang tid som når man lager en god burger.
– Det trengs ikke stort mer enn 15–20 minutter på grillen, så har du et sunt og godt måltid du kan kose deg med.
Om du ønsker noe som er enda lettere å tilberede, har butikken flere produkter selges tilnærmet spiseklare.
– Vi lager en fiskewok av laks, steinbit og scampi hver eneste dag. Den er ferdigkrydret og kjempefin å grille i aluminiumsbokser eller på grillspyd – bare å ta den med rett ut i Frognerparken! Både scampi-spydene og våre egne fiskeburgere er veldig populære, sier Ann Celin.
Det mangler altså ikke alternativer for den som har lyst på spennende fiskemiddager i solen, og det beste av alt er at varene deres alltid er helt ferske.

5

De ansatte hjelper gjerne til hvis du trenger middags­tips.

Norsk og kortreist mat
Jacob’s mottar fersk fisk hver eneste dag og forsøker etter beste evne å ta inn norske og kortreiste produkter.
– Vi vil heller få noe fra Sandefjord, kontra Nord-Norge. Det er likevel enkelte produkter som bare kan hentes derfra, for eksempel torsk og de store, fine Lyngen-rekene, sier Ann Celin. Fokuset på å få tak i fersk, norsk og fortrinnsvis vill fangst er noe hun vet kundene setter pris på.
– I tillegg til alt dette er det veldig viktig for oss at vi har mye hel fisk synlig i disken. Vi kan skjære opp nøyaktig den mengden kundene ønsker, samtidig som de kan se at utvalget vårt er helt ferskt. Det er nemlig på gjellene og øynenes klarhet vi kan se om fisken er fersk eller ikke, forklarer hun.

3

En enklere mathverdag
Veldig mange kunder vet ikke hva de har lyst på til middag når de kommer i butikken, og da er det nyttig at folket som står bak disken besitter både fagkunnskap og matentusiasme. Ann Celin og kollegaene deler mer enn gjerne ut råd og middagstips rundt råvarene de selger. – Det jeg syns er gøy med denne jobben er å få dele den matkunnskapen jeg har med kundene. Vi jobber for å gjøre mathverdagen til folk enklere, og vi brenner for arbeidsfeltet vårt her, sier hun. De ansatte ønsker at kundens matopplevelse skal starte allerede i butikken, og det oppnår de ved å gi tips, prate og kanskje til og med høre hvilke middagsplaner de besøkende har.
Ann Celin blir ofte inspirert av samtalene hun har med kundene, og har flere ganger opplevd at de har kommet tilbake og gitt henne oppskriften på middagen de pratet om tidligere. Hun oppfordrer alle til å benytte seg av kompetansen bak disken i månedene som kommer.
– Vi skal alltid ha et stort vareutvalg, og tipsene vi gir endrer seg med sesongen. Det er annerledes å spise fisk i januar og juni, både når det kommer til tilberedning og hvilket tilbehør som er i sesong. Vi ønsker å fremheve de varene som passer sesongen best. Det vi jobber med nå er rett og slett smaken av sommer!◻

Grillet kongekrabbeDONEk
Grillet kongekrabbe med ramsløksmør
(4 porsjoner)
3 ben/klør rå kongekrabbe,
delt i fire
200 g smør, romtemperert
ramsløk, finhakket eller på glass
persille, finhakket
1 usprøytet sitron, revet skall og saft
hvit pepper
SALSA
4 nektariner i små terninger
½-1 chili, finhakket
1 liten bunt basilikum
1 vårløk
1 usprøytet lime,
revet skall og saft

landbrød eller surdeigs­baguette fra Handwerk
Bland alle ingrediensene til smøret, smak deg frem til ønsket mengde urter og sitron. Spar noe sitron og urter til å drysse over ved servering.
Klipp små kutt i kongekrabbe­beina/-klørne og press inn smøret. Legg krabbebeina/
-klørne på direkte, høy varme på grillen i ca. fem minutter, til de har fått et fint grillmønster og er akkurat gjennomstekt.

Server med grillet brød og en frisk salsa.

Tekst Therese Holmen Foto Hans Fredrik Asbjørnsen/Aina C. Hole

Next Article