LOADING

Type to search

Ekte olivenmagi

Mat og Drikke

Ekte olivenmagi

France (04) - Alpes - de - Haute - Provence -Les Mées - Récolte des olives vers les Mées

Nordmenn har for lengst lagt sin elsk på olivenolje. Nå står balsamico for tur. På Olivenlunden 1830 får du begge deler – og mer til. Rett fra naturen.

Takket være kompisene Erik K. Engebrigtsen og Per Axel Prydz har nordmenn fått en stor kjærlighet for olivenolje og middelhavsmat. Siden 2002 har de åpnet 14 butikker som har spesialisert seg på olivenolje og middelhavskultur. Men i februar i år fikk butikkene nytt navn; Olivenlunden 1830. Forskjellen er et enda bredere utvalg olivenolje, balsamico og kulinariske produkter fra Middelhavet. Dessuten er alle varene hundre prosent naturlige. Olivenlunden 1830 har til og med vært med på å klippe sine egne oliventrær om våren og delta på innhøstingen senere. Ikke nok med det; de har også fått egen kjeksfabrikk, konditori og et olivenmuseum i Provence.

a-1olivenoljehylle

Olivenolje er selve bærebjelken i et komplett måltid. Olivenlunden 1830 byr på 26 forskjellige sorter – alle rene naturprodukter. 

Poesi og vennskap
Det hele startet med kjærlighet for poesi. Franske Olivier Baussan drev en bitteliten poesibutikk i Paris. Han vokste opp i Provence og hadde hele livet hatt et lidenskapelig forhold til mat. Dermed begynte han å selge det beste utvalget av olivenoljer i butikken også. Det tok ikke lang tid før oljene presset bøkene ut av hyllene. I 1996 ble forretningen omdøpt til Oliviers&Co.
Olivier Baussan møter Erik og Per Axel tre år senere. Dette blir starten på et langt og godt vennskap. Like etter åpnet butikken i Vibesgate på Majorstua.
I 2006 forsvant Olivier Baussan ut av sitt livsverk, og i februar i år bestemte nordmennene seg også for å skille seg fra sin franske leverandør. Kameratene ville tilbake til sine røtter, sin opprinnelige drøm, ledsaget av mer frihet og geniunitet. Olivier Baussan ble henrykt da Erik og Per Axel tok kontakt for nytt samarbeid.
– Han hadde nylig kjøpt handelshuset Maison Brémond 1830, med opprinnelse i Aix-en-Provence, som siden 1830 hadde solgt olivenolje, balsamico og kulinariske delikatesser, forteller konseptsjef Aïna Bidou.
Slik ble de tre vennene gjenforenet gjennom en felles visjon om ekte råvarer fra de ypperste leverandørene og tett kontakt med alle produsenter. De ville ha full sporbarhet til alle sine produkter.
– Med vår unike kunnskap kan vi lære kundene våre masse om produktene og om middelhavskultur. Vi diskuterer og inspirerer. Vi har god tid og forteller gjerne kundene våre hvordan det ser ut akkurat der hvor deres favorittolje produseres. Vi kjenner produsentene personlig og har mange gode historier, fortsetter Aïna Bidou.

a-7-aina-pepper

Smaksbomber
Aïna Bidou viser stolt frem utvalget av balsamico og eddik. Hele 25 forskjellige varianter lyser i hyllene. Her kan du velge mellom granateplebalsamico, balsamico laget kun på eple, fersken- og aprikosbalsamico, honning- og ingefærbalsamico og bringebæreddik. Flaskene er små kunstverk og selges til en absolutt overkommelig pris. Til og med den eksklusive balsamicoen som er lagret i 30 år er fullt oppnåelig for den prisbevisste. Smaksmessig er alle balsamicoene små smaksbomber med stor personlighet: En t-skje med hvit balsamico kan gi deg en frisk start på dagen – det er som å våkne til en komprimert soloppgang. Og tro ikke at en hvit, ren balsamico er kjedelig; den er kompleks, intens og samstemt.
– Balsamicoen er så god fordi den er et rent naturprodukt laget av de beste druene dyrket frem under optimale forhold, helt uten kunstig aroma og karamell, forteller Aïna Bidou.
På olivenoljefronten kan man velge mellom 26 forskjellige sorter. Basilikumoljen er en absolutt bestselger.
– Extra virgin olivenolje er ekstremt sunt. Det er ren fruktsaft presset fra oliven uten tilsetninger og kjemikaler. Våre oljer er fulle av vitaminer og antioksidanter. Fettet er sunt og bryter ned farlig kolesterol, forteller Aïna Bidou.
I tillegg virker olivenolje positivt på fordøyelsen og inneholder E-vitamin.

 

 

a-2balsamico

Olivenlunden 1830 byr på nye, spennende, helt naturlige smaker.

Piff opp pastaen
Konseptsjef Aïna Bidou er fransk – og kan gledelig fortelle hvor opptatt nordmenn er av olivenolje.
– Jeg opplever ikke alltid samme entusiasmen i Frankrike. Nordmenn er åpne, lærevillig, kunnskapsrike og lekne.
Alt fra rike vestkantherrer til studenter på stramt budsjett er innom Olivenlunden 1830.
– Det er hyggelig at studentene har oppdaget at det går an å piffe opp pastaen med noen dråper olivenolje, smiler den blide konseptsjefen.
Aïna Bidou vil til slutt gi inspirasjon til en trøtt nordmann i tidsklemma.
– Piff opp pastaen med basilikumolje. En kjedelig salat blir himmelsk med urtesalt og granateplebalsamico. Til og med en posesuppe kan nå nye høyder med edle dråper olivenolje på toppen. Til både stekt og rå fisk gjør sitron & ingefærolje seg svært godt. Honning & ingefærbalsamico likeså. Skal du grille, prøv rene, økologiske olivenoljer; fra Toscana (Coltibuono) på oksekjøtt eller fra Sicilia (Maurizio Marino) på fisk. Noen dråper vellagret balsamico (30 år) på toppen gjør måltidet uforglemmelig. Stekte poteter og grønnsaker får nytt liv med sitronolje. Og til dessert; fruktsalat med fersken & aprikosbalsamico – eller pistasjkrem med sitronolje over blåbær. Enkelt, ekte og rett fra moder jord.◻

a-6-asparges

Butikksjef Nina Corneliussen synes risotto med asparges og parmesan er den ultimate sommerretten.

Dronning Astrids gate 7 / Vibes gate | 22 56 57 52 | olivenlunden1830.no

Tekst Eli Lund FOTO Eli Lund og Olivenlunden 1830

a-5-basilikumolje

a-3ansatte

a-4-pistasjkrem

Previous Article