LOADING

Type to search

Landsbyidyll i smug

aktiviteter

Landsbyidyll i smug

Hegdehaugsveien 28

I et bortgjemt lite smug bak Hegdehaugsveien 28 kan du ta en tidsreise tilbake til 1850-tallets Kristiania.

En skjult perle
De staselige murvillaene i Homansbyen vitner fortsatt om et Kristiania slik byen var mot slutten av 1800-tallet. Villastrøket markerte på den tiden overgangen fra by til land. Det landlige miljøet fra tiden før og rundt 1850 – med småhus i tre, spredte bondegårder og løkker – er for lengst borte. Men en siste rest av bevart fordums landsbyidyll finnes likevel – godt skjult!

???????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

Roald Amundsen som leietaker
Bak 7 Eleven-kvartalet i Hegdehaugsveien 28 ligger et lite smug med et halvannen etasjes sveitserhus fra 1855 med åttekantede vinduer. Det ble oppført for enkemadam Amalie Kolstad, omtrent 30 år før bygården som i dag ligger ut mot Hegdehaugsveien. I 1875 overtok grosserer D. V. Blaauw huset. Han fikk reist murgården mot gaten, hvor han hadde sin Kolonial & Vinhandel i første etasje. Grossereren hadde en periode Homansbyens Mineralvandsfabrik som leieboer i sveitservillaen, og i 1895 bodde selveste Roald Amundsen her. Han tok styrmannseksamen dette året.
Hans barndomshjem lå i Uranienborgveien. Opprinnelig hadde huset adresse Badehusgaten 55, et gateløp som forsvant ut av bybildet på slutten av 1800-tallet og derfor ikke finnes på kart fra denne tiden. Brostenene fra gamle Badehusgaten løper fremdeles tvers gjennom gårdsrommet! Stikker du inn på baksiden av kvartalet og kommer inn på tunet foran sveitserhuset, kan du la deg overraske av en aldri så liten tidsreise tilbake til den idyllen som rådet i strøket for nærmere 170 år siden. Et slikt gårdsrom er en sjeldenhet i Oslo i 2017.

Styrtebad

Styrtebadet på Karlsro
La tankene vandre til hva slags miljø som fantes her rundt 1850. Navnet Badehusgaten kom fra et såkalt styrtebad på eiendommen Karlsro, som var nærmeste nabo til den gamle sveitservillaen. Bade­anstalten lå rett ved siden av dagens Hegdehaugsveien 28 og danker ut Bislett bad som Oslos offisielt eldste bad. Ordet «styrtebad» kommer fra dansk og betyr rett og slett dusj.
På 1800-tallet var styrtebadene vanlige. Få hadde plass til baderom hjemme, og det var ikke vanlig med innlagt vann. Byens første badehus med styrtebad ble anlagt på Bagaas Brug ved Akerselva i 1844, rett overfor Nedre Foss Mølle.

Tekst Elin Kvandal Foto Jan Tore Egge, Jon Annar Berntsen og Danmarks Natur- og Lægevidenskabelige Bibliotek

Les hele høstmagasinet her: