LOADING

Type to search

Naturlig og velsmakende

bogstadpuls Mat og Drikke

Naturlig og velsmakende

image2

200 geiter på Rudningen gård i Hol beiter og lever godt på store vidder i høyfjellsterrenget.

Med geiter som behandles med kjærlighet, og som beiter i vill høyfjellsnatur med friske urter på Hallingskarvet, blir geitosten ekstra naturlig og velsmakende.

Ved foten av Hallingskarvet, 1200 meter over havet, ligger Prestholt geitestøl som hører til Rudningen gård i Hol. Geitene, som ble fraktet over fjellet fra Osterøy til Hol i 1989 av geitebonde Reidar Stenberg, har det blitt mye god geitost av opp gjennom årene.
Familien Stenberg har produsert ekte, brun geitost på stølen siden 1990. I dag lever Reidar og kona Kjersti av gårdsdrift og geitostproduksjon, sammen med sønnen Tim Reidar, som er utdannet kokk og konditor.
Som geitebønder har vi valgt å fortsette med produksjonen av den tradisjonsrike geitosten fra Prestholt geitestøl. Vi er nå tredje generasjon geitostprodusenter som driver gård, støl og produksjon, med hjelp fra den fjerde generasjonen, forteller Stenberg.

prestholt hvit geitost kopi

Geitosten blir tatt i mot med stor begeistring under markedsdagene på Bondenes Marked. 

Ti tonn geitost
– Vi produserer i dag syv tonn med brun geitost og tre tonn med hvit geitost i året, sier Stenberg.
Med to hundre geiter som beiter på store vidder i høyfjellsterrenget blir resultatet en særegen og naturlig god smak. Så god at den brune geitosten fikk gull i norgesmesterskap i lokalforedlede melkeprodukter i både 2015 og 2016.
Stenberg har i dag bygget og utvidet produksjonen med kjekjøtt, spekepølse av geit, geitostkarameller og konfekter på hjemgården i Rudningen i Hol.

Prestholt geitestøl

Reidar Stenberg og kona Kjersti lever i dag av gårsdrift og geitostproduksjon, sammen med sønnen Tim Reidar.

Store forventninger

Familien Stenberg er medlemmer og aktive på Bondens marked i Oslo og Drammen, og Bondens Torg i Kongsberg. Geitosten blir tatt imot med stor begeistring av folk under markedsdagene.
– Vi har alltid store forventninger til Bondens marked. Det er spennende å møte folk som er nysgjerrige på produktene våre, forteller Stenberg, som også selger ost og kjøtt på Bondens marked og matfestivaler, og til en del lokale butikker.

image3

Prestholt Geitestøl ligger ved foten av Hallingskarvet, 1200 meter over havet.

Matinteresserte folk
Mari Hørstad, markedsleder ved Bondens marked, forteller at de får veldig mange positive tilbakemeldinger fra folk under markedsdagene.
– Vi ser en økende interesse for norsk mat generelt og småskalaprodukter spesielt. Folk er mer bevisst på miljø og dyrevelferd, og ønsker å spise «ren mat» som er produsert på en bærekraftig og miljøbevisst måte. Denne trenden kommer til å vokse seg større, forteller Hørstad.
Salg på Bondens marked er en viktig tilleggsinntekt for bønder, som gjør at mange slipper ekstra arbeid utenfor gården.
– At bønder får mulighet til å sysselsette flere, bidrar til økt verdiskapning og flere arbeidsplasser i lokalmiljøet. Bondens marked er dessuten en fin markedsføringskanal for småskalaprodukter, forteller Hørstad.
– Direkte tilbakemeldinger og ønsker fra kundene på produkter, gjør at produsentene kan tilpasse produksjonene etter hva kundene vil ha, legger Hørstad til.

Valkyrie plass | 22 05 48 80 | bondensmarked.no

Tekst Marte NordaHl Foto Marte Nordahl og Bondens marked

Prestholt geitestøl

På Prestholt Geitestøl produseres det syv tonn med brun geitost og tre tonn med hvit geitost i året. 

Les mer i høstmagasinet her: