LOADING

Type to search

Fyller opp låven med trær

bogstadpuls interiør

Fyller opp låven med trær

Paul Arne Skajem trives best ute, men danner sin egen kunstige, grønne lunge innendørs når det nærmer seg jul.

Et steinkast fra T-banens stoppested på Ris, drøyt fem minutter unna Majorstuen, åpenbarer Skajems Hagesenter Hageland seg.
– Vi ligger litt inneklemt her, så du kan vel si at vi ligger sentralt usentralt, men vi er en lokal hjørnesteinsbedrift her med våre 12-14 ansatte, sier Paul Arne Skajem. Han er født og oppvokst på Ris hovedgård, som er omgitt av 18 mål med mark, og som blant annet rommer hagesenteret han tok over etter faren, Hans Arne Skajem, i 1985.
– Det ble vel egentlig naturlig at jeg skulle overta fordi jeg er eldste gutt i søskenflokken. Da jeg tok gartnerutdanning, falt jeg for faget. Det er viktig for meg å ikke bare bli sittende ved kontorpulten, så jeg prøver å bruke mest mulig av dagen utendørs, sier 60-åringen idet han henger fra seg ytterjakken for å slå av en prat på loftet i låven, som fungerer som kontorlokale. I etasjen under er 300 kvadratmeter i ferd med å fylles opp av kunstige juletrær, juleblomster og julepynt – nok et år skaper Skajems Hagesenter Hageland sin egen julebutikk.
– Kunstige juletrær har etter hvert fått bra likhet til den ekte varen. Dessuten er det jo et fint alternativ til vanlige trær der man må ta allergihensyn, som på skoler og aldershjem. De som er veldig leie av dryss synes jo også at dette er fint da, sier Paul Arne.
– Man merker imidlertid at det er et steg å ta for mange å gå over til kunstige juletrær. Det kan være interessant å høre på diskusjonene innimellom, humrer han. Det er på sin side fortsatt ekte juletrær som selger aller best, ifølge Paul Arne, som anslår at vanlige trær utgjør 70 prosent av juletresalget.
– Vi pleier å selge omtrent tusen vanlige trær. Tidligere fikk vi en del levert fra Fetsund, men det er vanskelig å få tak i nok, så de senere årene er det blitt vesentlig mer fra Danmark.

Miniatyrlandsbyer
Foruten store og små kunstige juletrær i grønt og hvitt, med og uten lys, vil også små, julete miniatyrlandsbyer være med på å sette sitt preg på julebutikken.
– Det var en suksess i fjor, så vi har en forsterket satsing på dette i år. Miniatyrlandsbyene er noe det er moro for hele familien å komme og se på. Vi skal også ha kanefart før jul, forteller Paul Arne.
Hagesenteret ga i fjor vår for øvrig også sitt bidrag til samtidskunsten, da de stilte med blant annet paller, bark, jord, gressruller, grener og steinheller til Bjarne Melgaards utstilling «Sugar Amnesia» i galleriet Rod Bianco, som i dag heter Galleri Golsa, i Oslo.
– Sønnen min kjenner galleristen, så det var slik det kom i stand. Det var jo en morsom erfaring å ta med seg, smiler Paul Arne.

Fuglemat og plantelys
Den spesielle værsituasjon i år, med en lang tørkesommer, har for øvrig gjort at salget av fuglemat startet ekstra tidlig, kan gartner Grete Stranden fortelle.
– Meiseboller har det gått mye av. Vi hadde noen som kom for å kjøpe det allerede tidlig i sommer. Tørken har gjort at fuglene sulter, og salget har bare økt på i det siste. Tre og en halv kilos bøtter med solsikkefrø uten skall har det også gått en del av.
Gartneren minner ellers om at det er viktig å gi plantene litt ekstra oppmerksomhet gjennom vinteren. Å tilføre fuktighet og gjødsel er vel og bra, men hun mener at folk har lett for å glemme én viktig faktor:
– Plantene må få nok lys om vinteren også, så jeg skulle ønske flere var bevisste på at plantelys med timerfunksjon kan være et godt alternativ til dagslys, som gjør at særlig litt større plantevekster får nok lys, avslutter hun.◻

1. De kunstige juletrærne finnes i flere farger og fasonger i Skajems julebutikk, som hagesenterdriver Paul Arne Skajem her demonstrerer.

2. Julebutikken rommer alt fra kunstige juletrær til julepynt.

3. Man får en liten smak av Mexico på Ris med denne kaktusen.

4. Gartner Grete Stranden mener flere bør ta i bruk plantelys for å redde plantene gjennom mørke vinterdager.

Risveien 7 | 22 13 96 90 | www.skajems.no

Tekst og foto Ingri Valen Egeland

Les mer i magasinet som er ute nå:

Previous Article