Kunstens kraft
Kunst skaper undring og beundring, provoserer og engasjerer. Dessuten setter kunsten i gang gode samtaler, og er en god investering som kan få deg til å smile hver eneste dag.
Kunstner Trudy Wiegand
Parkveien 29
www.trudywiegand.com
Bak slottet har kunstner Trudy Wiegand sitt drømmeatelier. Trehuset er fredet, skjevt og sjelfullt og var en gang bolig for tjenestepiker. Camilla Collet, Bjørnstjerne Bjørnson og Henrik Wergeland besøkte ofte hovedhuset.
Trudy har solgt hundrevis av malerier og har utstillinger booket frem til 2021.
– Jeg jobber hovedsakelig med nonfigurative akryl- og oljemalerier, sier Trudy.
Hun finner kraft i å male stort. Trudy bruker forskjellige teknikker og har funnet sitt eget, gjenkjennbare uttrykk.
– Store, fysiske penselstrøk til de små, nesten usynlig, viktige detaljer. Kontrasten mellom lys og mørke, og mellom hardt og mykt skaper en spesiell atmosfære i arbeidet mitt, forklarer kunstneren.
– Jeg opplever en stigende interesse for kunsten min, noe jeg er svært takknemlig for, sier Trudy ydmykt.
– Det virker som folk er glade for å møte meg i mitt atelier. Det er spesielt å møte kunstneren i sitt element og kunne kjenner oljelukten, tror hun.
– Hva har du på veggene hjemme?
– Jeg har min egen kunst på veggen, i motsetning til mange andre kunstnere. Min familie og venner har stor glede av å se på bildene hjemme hos meg. Mine to barn har fått store malerier i gave, og de henger på soverommet. Jeg syntes det er fint å tenke på at kunsten vil være med dem hele livet, sier australske Trudy, som har bodd i Norge i 25 år.
1. Trudy Wiegand er kjent for kontrastfulle bilder i det abstrakte landskap.
Qvale Galleri
Vibes gate 10
www.qvalegalleri.no
Fotograf Morten Qvale driver Norges første rene, kommersielle fotokunstgalleri.
På veggene henger for øyeblikket fotografier i både svarthvitt og farger. Felles for dem er at de drar betrakteren inn i bildet og skaper undring og begeistring.
– Vi merker en stigende interesse for kunstfotografiet i Norge – endelig, sier Morten Qvale, som har dominert både nasjonalt og internasjonalt motefotografi siden 80-tallet.
– Kundene våre foretrekker fotokunst fordi bildene har et moderne uttrykk som passer godt inn i det moderne hjemmet. Vi merker også at flere begynner å samle på fotokunst – og det er fortsatt mulig få kvalitetskunst rimelig her i Norge.
Qvale Galleri åpnet dørene i 2013, og Morten Qvale gleder seg til han skal åpne ytterligere et galleri på Fornebu på hele 400 kvadratmeter. Der har han også fotostudio.
Qvale Galleri har stadig nye utstillinger og har knyttet til seg noen av verdens beste fotokunstnere; Martin Parr, Russell James, Albert Watson og George Byrne for å nevne noen.
Morten Qvales bilder henger også i galleriet. Publikum legger umiddelbart merke til kvaliteten, og synes ofte at Qvales bilder er filmatiske. Et av hans mest populære bilder heter «BLACK AND WHITE HOLLYWOOD». Her har Morten Qvale fått tillatelse til å fotografere bak de ikoniske Hollywood-bokstavene. Bildet består av 135 bilder som møysommelig er satt sammen til et stort bilde for å gi et så detaljert og realistisk bilde som mulig.
– Til og med fotografer lurer på hvordan jeg får det til, smiler Morten Qvale til slutt.
2. Morten Qvales egen kunst har ofte store dimensjoner. Her viser han frem det unike og populære fotografiet «Black and White Hollywood».
3. Både kunstsamlere og fotoentusiaster besøker Qvale Galleri. Fotokunsten har endelig fått et godt fotfeste i Norge.
Galleri A Minor og Galleri A
Vibes gate 12 og 13
www.galleri-a.no
Andreas Engelstad startet Galleri A Minor i 2003, og feiret 15-årsjubileum i sommer. Den velutdannede galleristen eier både Galleri A Minor og Galleri A.
– Den gang ønsket jeg å finne yngre og uetablerte kunstnere å samarbeide med. Vi blir som et sportslag der jeg ønsker best individuelle ferdigheter. Kunstnerne bør utfyller hverandre i innhold, forteller Andreas.
– Å lykkes som kunstformidler handler alltid om teft, samt å våge og å ta sjanser, fortsetter han.
– Vi har hatt en stor økning i street art-segmentet de siste årene, og dette er noe som treffer yngre kjøpegrupper også.
Bogstadveien Magasinet var heldig og fikk være til stede under en vernissage hos Galleri A Minor. Benedicte Aubert Ringnes åpnet sin «Venus and Diamonds». Ti minutter etter åpning var galleriet fullt av glade mennesker, og flere av verkene ble solgt med det samme.
– Det er mange av våre kunstnere som opplever betydelig, økende interesse. Jeg kan nevne Anne Kristine Thorsby, Jørgen Platou Willumsen, Tor-Arne Moen, Benjamin Bergman, Espen Eiborg, Martin Whatson og Benedicte Aubert Ringnes.
– Hvorfor bør folk ha kunst på veggen?
– Kunst beriker livet. Man blir utfordret og kunsten starter spennende samtaler. Det er også en konkret investering man kan beundre hver dag, avslutter Andreas Engelstad.
4. Benedicte Auberts «Venus & Diamonds» var en suksess i november. Her sammen med gallerist og eier av Galleri A og Galleri A Minor, Andreas Engelstad.
5. Når Galleri A Minor har vernissage er det alltid fullt.
Galleri TM51 Infill
Parkveien 5
www.tm51.no
Einar Jone Rønning er gallerist for Norges minste galleri. Galleri TM51 Infill måler 3,5 × 3,5 × 1 meter.
– Vi er et vindusgalleri hvor kunsten kan sees fra gata – døgnet rundt. Du kan gjerne si at vi bidrar sterkt til kunst i det offentlige rom, sier Einar.
– Vi synes det er viktig å gi unge kunstnere en visningsmulighet, samtidig som vi kuraterer store navn.
Interessen for kunst i Parkveien har alltid vært stor. Hvis det går mer enn et par dager med hvite vegger i forbindelse med skifte av utstilling, begynner folk å mase – både på mail og telefon. Interessen gjenspeiler seg også i at galleriet selger relativt godt, på tross av at galleriet er ubetjent.
– Når trikken går forbi, er det også lett å se at folk er begeistret, ler Einar.
– Hvorfor bør folk ha kunst på veggen?
– God kunst gjør hjemmet ditt komplett. Det er en stemningsskaper, et samtaleemne, et evig beundringsobjekt. Kunst kan tilføre boligen både personlighet og eleganse, mener galleristen.
6. Magne Furuholmen er en populær kunstner hos Galleri TM51 Infill.
7. Gallerist Einar Jone Rønningen foran et maleri av Thomas Saenger.
Galleri Kunstgress
Grønnegata 4
www.gallerikunstgress.com
Galleri Kunstgress startet i 2013, og i høst overtok nye driftere. Kurator Julie Raasoch Simonsen og kunstner Sebastian Darks forteller at galleriet og atelieret har en uhøytidelig tone, men kunsten og driften tas på dypt alvor.
Galleri Kunstgress består av et galleri og et atelier hvor det arbeider fem faste kunstnere.
– Kunsten tilhører ikke bare eliten lengre, men hele folket. Kunstnere ønsker å stille ut, og her fyller vi et stort behov. Her kan helt ukjente kunstnere stille ut så lenge de er seriøse og formidler det vi synes er god kunst.
– Det er viktig for oss at vi også kan vise alternativ kunst. Kunsten må ha en sterk identitet. Vi vil være med på å fortelle unike historier.
– Kunsten er ikke bare en spennende vei inn i deg selv, men også inn i andre, filosoferer Sebastian.
Galleri Kunstgress vil gjerne være folkets galleri.
– Her kan kjøper og selger ha kontakt og god dialog, sier Sebastian, og legger til at han gjerne passer hunden eller barnet ditt mens du beundrer kunst og drikker kaffe i galleriet.
8. Julie Raasoch Simonsen og Sebastian Darks vil bringe kunsten enda nærmere folket.
10. Dette oljemaleriet er signert Eline Steen og finnes på Galleri Kunstgress.
Kunstsamler Kristin Dahle
Bogstadveien 27 og Schultz gate 11
lasaada.no
www.thebroker.no
Kunst har vært en viktig del av Kristin Dahles liv de siste 20 årene. Kunstinteressen begynte da hun drev restauranter i Stockholm. Der ble det både investert i kunst og arrangert kunst-eventer.
– Sakte men sikkert økte min interesse for kunst som uttrykksform, forteller Kristin.
– Kunst skaper glede, diskusjon, harme, irritasjon og inspirasjon. De gode diskusjonene har forsvunnet med Google, men ikke når det gjelder kunsten – for den er så personlig, fortsetter hun.
– Jeg tror at kunst i alle former gjør livet rikere, fortsetter hun.
Det dukker stadig opp nye gallerier i området, og pop up-utstillinger øker i popularitet.
Kristin tror at for å få mest mulig ut av kunsten rundt oss, er det en fordel å være aktiv lyttende, observerende og diskuterende.
– Først da kan man få en reaksjon. Morten Viskum, som nå er representert både på restaurantene The Broker og La Såda, er en ganske kontroversiell kunstner. Det er lett å bli engasjert når man prater om hans kunst.
– Vi har mye flott kunst rundt oss hele tiden, ofte uten at vi tenker så mye på det.
Hjemme hos Kristin er det selvsagt mye kunst på alle vegger.
– Helt ubevisst har jeg bare samtidskunst og – med kun et par unntak – nordiske kunstnere. Kunsten er en reise som speiler livet mitt. Hvert bilde har en historie. Noen av bildene mine skaper heftige diskusjoner.
Besøker du La Såda og The Broker kan du se spennende kunst av Morten Viskum og Unni Askeland.
9. Kristin Dahle viser frem deler av sin kunstsamling på The Broker og La Såda.
Kunstsamler Are Nordtvedt
Brasserie Blanche, Josefinesgate 23
www.blanche.no
Kokk, eier og daglig leder av Brasserie Blanche, Are Nordtvedt, har samlet på kunst i åtte år.
– Jeg er en lidenskapelig kunstsamler. Jeg syns det er viktig å formidle at alle kan ha bra kunst på veggene, og man trenger ikke nødvendigvis investere mye. Man kan finne spennende bilder på nett eller i et av områdets mange gallerier, sier han.
Mange av gjestene på Brasserie Blanche er interessert i kunsten der. Det kommer spørsmål rettet mot kunsten hver eneste uke. På veggene i restauranten finnes norsk samtidskunst og flere verker av Morten Viskum og Javier Barrios. Det henger også flere gamle, franske plakater der.
– Jeg liker kunst som ikke nødvendigvis er pen å se på, men som utfordrer. For eksempel et bilde av Thomas Kvam: Det er et hvitt lerret med et utdrag fra dagboken til Eric Harris, en av guttene fra skolemassakeren i Columbine i USA i 1999.
Mye av Ares kunst henger i restauranten og hos familie og venner. Hjemme henger kunst signer blant annet Mari Slaattelid, Morten Viskum, Bjarne Melgaard og Fredrik Raddum.
– Hele familien er opptatt av kunst, og vi diskuterer kunst nesten hver dag, forteller samleren.
– Samboeren min liker mer konkret kunst enn meg, og hun tenker nok litt over hva andre mener om kunsten også. Datteren vår på fire år liker best bilder med dyremotiver. Hun har bilder av Morten Viskum og Paola Angelini på rommet.
All kunst som er utstilt på Brasserie Blanche kan kjøpes.
– Ser gjestene noe de liker, kan de ta med seg et kunstverk hjem når kvelden er omme, smiler Are Nordtvedt.◻
11. Are Nordtvedt må bruke restaurantveggene for å få plass til kunstsamlingen sin. Her poserer han sammen med flaskekunst signert Morten Viskum.
TEKST OG FOTO ELI LUND
Les mer i magasinet her: