LOADING

Type to search

Matglede kan læres

bogstadpuls Mat og Drikke

Matglede kan læres

Matlei? I kokk Bård Grenis økosystem av matglede og gode råvarer kan du gå på kurs for å lære å lage den deiligste maten – i all enkelhet.

Litt utpå ettermiddagen, når folk flest har kommet seg hjem fra jobb, låser kokk Bård Greni opp glassdøren inn til det store og nye kurskjøkkenet på Jacobs’s Majorstuen, trekker på seg et rent forstykke og starter forberedelsene til kveldens matkurs. Råvarene til en hel haug med retter ligger klare i skap og på benker mens han heller oliven i skåler, legger opp nyskåret skinke på fat og lager noen kjappe småpizzaer som kursdeltakerne skal få småspise på sammen med et glass bobler før de kaster seg ut i selve matlagingen.
Matkursene er et satsingsområde for Jacob’s Majorstuen, med en lang liste over forskjellige kurstemaer. Bak kassene går du forbi den lange glassveggen som skiller butikk og det store, lyse og over gjennomsnittet godt utstyrte kjøkkenet. Her er det ikke spart på noe. 20 stykker er det plass til på hvert kurs, både rundt den gedigne koke- og arbeidsøya og ved langbordet der kveldens mat til slutt skal nytes.
Nettopp nærheten til butikken er viktig for kokk Greni.
– Altså, som kokk – det å ha de fisk-, kjøtt- og ferskvare­avdelingene her inne til disposisjon. Det er jo helt insane. Det du ikke finner her, det finner du ikke andre steder heller, sier han og legger til at alle matkursene tar utgangspunkt i råvarene som er tilgjengelige i butikken.
Kursene har rullet og gått siden starten i januar, etter at hele høsten ble brukt til utprøving.
– Vi har en del firmaarrangementer, der de ansatte bygger team gjennom å arbeide sammen, uavhengig av hvilket nivå i firmaet de hører til på. Det blir så gode samtaler, utbryter Greni og legger til at det nesten ikke finnes grenser for hvem som kan delta på kurs. De har arrangert både 40- og 70-årslag, og akkurat denne kvelden er det en salig blanding av forskjellige folk som ikke kjenner hverandre fra før som skal brukes noen kveldstimer på å bli «Helt på kjøkkenet.»

– Det er et kurs om hvordan du skal unngå å være en utslitt vert når forretten kommer på bordet, forklarer kokk Greni. – Det skal være like hyggelig å lage maten som å være gjest, sier han og avslører at trikset er at mesteparten av maten kan gjøres ferdig dagen før.
Det er litt av en oppdekning som møter de 15 kursdeltakerne denne kvelden. Først har kokken to demonstrasjoner med en tørrhengt côte de boeuf – som har hengt i Jacob’s eget modningsskap – og en ponzulaks mens gjestene får noe å drikke. Derfra og utover kvelden går det slag i slag med en syltet laks med eggekrem og urtesalat, gratinerte blåskjell som også utviklet seg til blåskjelltempura og blåskjellsuppe, fulgt av en helgrillet kylling med sitrus, timian og syltede beter, pulled pork med appelsinkokt løk og til dessert en terte av hvit sjokolade, sitronkrem og marsipan med syltede bær og varmpisket sitronkrem.
Det er deltagerne selv som lager all maten, og mot slutten av kvelden blir det store langbordet dekket opp og hver gruppe presenterer og serverer sin rett.

For kokken er selvfølgelig dette enkelt, men hva med kursdeltakerne? Er dette bare for kjøkkeneksperter som leser koke­bøker på senga?
– Nei, jeg har ingen forventninger om kunnskaps- og ferdighetsnivået til de som kjøper matkurs her hos oss. Fokuset vårt ligger på å lage god mat, og kursene er for alle, understreker han. ◻

1. I det romslige kjøkkenet blir det tryllet frem mange retter i løpet av en kurskveld.

2. Kokk Bård Greni har ingen forventninger til kursdeltakernes ferdigheter på kjøkkenet. Her kan alle delta i alt, uansett.

3. Tørrhengt côte de boeuf fra Jacob’s eget modningsskap ga en helt ny biffopplevelse til mange.

Essendrops gate 9 | 23 20 55 20 | Se kurskatalogen på Jacobs.no

Tekst og foto Vibeke Lindstad Degn-Petersen