LOADING

Type to search

Øystein Wiik: Full lykke for musikal nr. 13

aktiviteter bogstadpuls

Øystein Wiik: Full lykke for musikal nr. 13

Øystein Wiik holdt fargerike show for familien allerede som 4-åring. Det var også på den tiden han skjønte at med sang kunne man komme langt.
Om han sang «Oh Susanna» for nabokona i 1. etasje fikk han lov til å gå på do der, og slapp å gå opp alle trappene til 4. etasje.

Uansett hva Øystein Wiik (62) driver med, så forteller han en historie. Han formidler gjennom sang, kriminalromaner, instrumenter eller musikaler.
– Eller gjennom røverhistorier. Det var slik det begynte i barndommen, sier den allsidige mannen.
Øystein har alltid hatt en vanvittig fantasi. I barndommen serverte han en rekke utrolige historier, som han etter hvert fikk problemer med å forklare.
– Jeg drømte virkelig om Amerika. Derfor fant jeg opp en god historie om at hele familien skulle flytte dit. Det gikk så langt at naboene etter hvert lurte på hvilken dato vi skulle dra, men det løste seg fint da vi flyttet til Ås, ler han.

Ås var på mange måter like magisk som drømmen om Amerika: harmoniske og trygge barndomsgater med både en gitarlærer og en sanglærer.
– Jeg var ikke helt som andre barn på min alder, og så hadde jeg Solveig Kringleboten i andre enden av gata. Jeg var lidenskapelig opptatt av opera og så «Hoffmanns eventyr» 17 ganger. Ukas høydepunkt var radioprogrammene «Søndagsoperetten» og «For Opera-venner». Kanskje ikke så rart at jeg etter hvert fikk juling av de andre gutta og at min beste venn var bokseren Kendy. Men jeg var en selvstendig gutt og likte meg alene, forteller Øystein.
Høydepunktene var gitartimer og sangtimer. Guttungen var heldig og fikk private sangtimer med den legendariske operasangerinnen Randi Helseth. For Øystein var møtet med operasangerinnen skjellsettende. Hun lærte ham hva som skulle til for å finne, skape og arbeide frem sin egen stemme.
– Det skal hardt arbeid til for å jobbe med en stemme i store formater. Randi grep meg sterkt kunstnerisk, og det var spennende å se hvordan hun hadde viet sitt liv til kunsten.
På ungdomsskolen utforsket Øystein dukketeater, og på videregående skole gikk det i revy. De magiske sang- og gitartimene hadde han glede av helt til han begynte på Teaterhøgskolen. Plutselig forstod Øystein at han ikke hadde noe valg:
– Valget stod lenge mellom å bli gitarist eller skuespiller. Men så bare visste jeg at det var teatret hjertet banket sterkest for.
På Teaterhøgskolen ble Øystein oppslukt av musikalsjangeren. Da kunne han både spille skuespill, synge og danse samtidig – noe helt annet enn opera, hvor man stort sett står ganske rolig og uttrykker følelser.

13 betyr lykke
Øystein Wiik har en usedvanlig rik karriere bak som skuespiller, musiker, sanger og kriminalforfatter. Han har skrevet manuset til en rekke musikaler, og spilt blant annet Jean Valjean i Victor Hugos Les Misérables på scenen i både Oslo, Wien og London.
– Det er så mange måter å uttrykke seg på! Jeg har nesten alltid mange prosjekter på gang samtidig, og er stort sett på reisefot i utlandet, forteller Øystein.
I flere år har Øystein planlagt en musikal basert på sin gode venn Jahn Teigens musikk.
– Det passer perfekt at musikalen har urpremiere til høsten, for da fyller Jahn 70 år, smiler kunstneren.
12. september har «Optimist» urpremiere på Chateau Neuf. Dette er ironisk nok Øysteins 13. urpremiere.
– Dette med optimist den 13. er paradoksalt, men det er klart at jeg har stor tro på at publikum vil bli tatt med storm. «Optimist» handler ikke om Jahn Teigens liv, men er basert på Teigens fantastiske og folkelige musikk – sanger fra hele hans karriere. Teigen-nerder vil også få sitt, humrer han.
«Optimist» er en musikalkomedie, men hjertet og sjelen ligger i Teigens musikk. I rollene finner vi Hans Marius Hoff Mittet, Hilde Lyrån, Charlotte Brænna, Jan Martin Johnsen, Gustav Nilsen og Jonas Rønning. Mattias Carlsson er regissør og musikalen produseres av produksjonsselskapene Taran, StarWorks, Eventyrlie og Teigen Total.

Filosoferende
– Målet er en storslagen musikal med levende orkester, fargerike kostymer, spektakulær scenografi og kjente og ukjente sanger fra Teigens musikalske skattkiste.
Øystein beskriver Teigens musikk som unikt sangbare og iørefallende.
– Det er mye spesielt med Teigens musikk. Men én ting som slår meg er at den vekker så mye empati. Sangene rører ved noe i alles liv. Den vekker store og små følelser og vi identifiserer oss og speiler oss i det Teigen formidler. Jeg oppfatter tekstene som reflekterende, slik Jahn kan være som menneske også; dypttenkende og filosoferende. Dette skal vi også gi plass til i forestillingen. For selv om mye av handlingen er ellevill og komisk, handler det også om nære menneskelige bånd, grunnleggende behov og følelser. Jeg oppfatter Teigen som en person med et stort spekter. Han har gjort alt fra Prima Vera til opera.
Å sette opp en musikal er alltid en risikosport, men Øystein Wiik velger selvsagt å være en blanding av realist og optimist.
– Man vet aldri hvordan publikum tar imot en forestilling før sceneteppet har gått ned premierekvelden. Men jeg er ganske sikker på at det kommer til å bli allsang i Storsalen på Chateau Neuf i september. Teigens musikk har den effekten på folk. Han har sunget seg inn i den norske folkesjela for alltid. Det som rører meg er at jeg ser at nye generasjoner også elsker Jahn Teigen. Det er kanskje fordi vi kan både le og gråte sammen med ham. Og sangene hans løfter oss alltid, avslutter Øystein Wiik.◻

Øystein Wiik har sett frem til akkurat denne dagen lenge; den første dagen skuespillere, koreograf og regissør møtes for å lese fra manus og lar kreativiteten blomstre. Fra venstre Hans Marius Hoff Mittet, Charlotte Brænna, Tore Sergei Myklebust, Simen Gloppen, Mattias Carlsson, Øystein Wiik, Gustav Nilsen, Hilde Lyrån, Jonas Rønning og Jan Martin Johnsen.

«Optimist» er en roman­tisk feelgood-musikalkomedie med høy allsangfaktor. Musikalen vil garantert lyse opp regntunge høstkvelder – en vitamininnsprøytning til alle nordmenn.

Øystein Wiiks debutroman kom i 2010, og var ikke overraskende nok en kriminalhistorie fra operamiljøet, «Dødelig applaus». Nå skriver Wiik på sin 9. roman.

Tekst og foto Eli Lund

Les mer i magasinet som er ute nå:

Previous Article