LOADING

Type to search

Praktvillaer og staselige bygårder

aktiviteter bogstadpuls

Praktvillaer og staselige bygårder

Oscars gate er blant Oslos mest eksklusive adresser, der den løper fra Pilestredet til Frognerveien i Homansbyen. Den er oppkalt etter Kong Oscar I, og gaten med sine herskapelige bygninger er virkelig en konge verdig.

Vakre Oscars gate fikk sitt navn i 1864, fem år etter Kong Oscar I var død. Kong Oscar I (1799-1859) overtok tronen i Sverige og Norge etter faren Carl Johan i 1844. Kongen og dronning Josephine av Leuchtenberg var svært kunstinteresserte, og det mest kjente monumentet over deres innsats for norsk kunst og arkitektur er lystslottet Oscarshall, oppført i nygotisk stil mellom 1847 og 1852.
Kongeparet ville med oppføringen fremme norske kunstnere og gi nasjonen «et verdig hjem for norsk kunst og norsk kunsthåndverk». De la også grunnlaget for den fine samlingen av eldre norsk kunst som finnes på Slottet i dag. Nummer to på listen over de mest kjente sporene etter kongen i dag, er kanskje nettopp Oscars gate, rett bak Slottet.

Planlagt av broren til Ole Bull
Gaten var opprinnelig etablert som en ren boliggate med frittliggende murvillaer og leiegårder med luksuriøse leiligheter. I 2019 huser mange av villaene firmaer og ambassader. De fleste byggene ble oppført i perioden fra 1860 til litt uti 1890 i henhold til byplanen for Homansbyen. Planen var utformet av arkitekt Georg Andreas Bull, som også tegnet flere av praktvillaene som først kom på plass i Oscars gate.
Nummer 15, 17, 19 (funkisbygg fra 1939 står her nå, opprinnelig bygning revet), 23, 25 og 27 – er tegnet av Bull, som var bror av Norges første internasjonale superstjerne, fiolinisten Ole Bull. Nummer 23 er bygget så tidlig som i 1858, og er blant de eldste bevarte bygningene i Homansbyen.

Bokken Lasson og antroposofene
I nummer 17 bodde Bokken Lasson, den berømte sangeren og grunnleggeren av teateret Chat Noir. Hun var søster av Oda Krohg, som igjen var gift med kunstneren Christian Krohg. Skulptøren Joseph Grimeland har utformet statuen av Lasson, som er plassert utenfor funkisbygget i nummer 19, på hjørnet av Hegdehaugsveien. Lasson medvirket under dannelsen av Antroposofisk Selskap i Norge etter Rudolf Steiners norgesbesøk i 1923. Selskapet fikk fast tilhold i Oscars gate nummer 10, selv om møter hadde vært holdt her helt siden århundreskiftet.◻

1. Tegning av Carl Baagøe fra 1867, som viser flere av villaene tegnet av Georg Andreas Bull.

2. Kong Oscar: Oljemaleri av Erik Wahlbergson (1808 – 1865)

Tekst Elin Kvandal Foto: Wikimedia Commons

 

Les mer i sommermagasinet her:

Previous Article