LOADING

Type to search

Høstlig hageglede

aktiviteter bogstadpuls interiør

Høstlig hageglede

Etter en varm sensommer nærmer høstmørket og nattefrosten seg, men hagegleden trenger likevel ikke ta slutt med det første.

Høstlyng, Erica og Caluna er alltid populære om høsten og holder seg fint ute godt etter at frosten har kommet og frem mot jul. En art som tidligere nesten ikke fantes her, som det var mer av ute i Europa, men som nå virkelig har slått rot i Norge, er høstkrysantemum. Disse potteplantene er store og kjempeflotte nå og kan fint stå framme til første frostnatt hvis du har dem under tak og holder dem unna strålefrosten, sier Paul Arne Skajem, eier av Skajems Hagesenter Hageland på Ris.

Vår- og vinterforberedelser
Ute i hagesenteret står to ansatte og setter på plass flere paller med nyankomne blomsterløk.

– Før nattefrosten kommer, bør du også begynne å tenke på våren igjen, påpeker Skajem.

– Det viktigste når du setter løk, er å passe på at du har den riktige enden opp og setter dem dypt nok ned i jorda – omtrent tre ganger høyden på løken, fortsetter han. Hagesenterdriveren oppfordrer ellers folk til å klippe plen, samle løv og kompostere den til gjødsel, samt klippe ned og justere hekker før snøen legger lokk på hagen.

Skajem tror mange kunne spart seg både arbeid og kostnader om de var bedre forberedt før frostnettene og etter hvert vinteren kommer.

– På vårparten kommer det gjerne folk innom med vann­trommelen de kjøpte ny i fjor og lurer på hvordan den kan være ødelagt etter bare én vinter. Har du hørt om is, humrer Skajem. Han oppfordrer folk til å tømme slanger og ta inn koblinger, samt dekke til hagemøbler, for å bevare hageutstyret best mulig til neste sesong.

Tåler mørke og trenger ikke vann
Selv om høstfargene dominerer ute i hagen, er grønt fortsatt en tydelig trend innendørs.

– Vi ser en grønn trend også ellers i samfunnet. Det er sunt å få pustende planter i innemiljøet. På denne tiden av året kommer det også mange studenter hit til byen som har flyttet for seg selv for første gang. Da er en grønn plante en fin start, sier hagesenterdriveren. At grønne planter er en bra begynnelse for unge, uerfarne studenter som ikke nødvendigvis har så mye erfaring med hus- og plantestell, kan gartner Grete Stranden bekrefte.

– Treklatrere, gullranke og sjømannstrøst er planter du kan behandle som en kaktus om vinteren og nærmest glemme i en mørk krok i et par-tre måneder, for de tåler mørket godt og kan stå lenge uten vann, smiler hun.◻

Risveien 7 | 22 13 96 90 | www.skajems.no

Tekst og Foto Ingri Valen Egeland

  1. Motsatt side:Liv Brandrud (t.v.), Paul Arne Skajem, Jens Stueng og Caroline Raby har favnene fulle av høstblomster hos Skajems Hagesenter Hageland, som ligger et steinkast unna T-bane-stoppet på Ris.
  2. Stauden alunrot, med sitt fargesterke bladverk, er blant plantene som tåler «utelivet» når temperaturen synker og høsten kommer snikende.
  3. Høstfargene har inntatt hagesenteret på Ris.
  4. James M. Plaskitt triller på plass nok en pall med nyankommet blomsterløk som er klar til å settes. Jens Stueng hjelper til.
  5. Felles for alle disse plantene er at ingen av dem trenger mye vann om vinteren og at de trives best i enten hel- eller halvmørke, sier gartner Grete Stranden, omgitt av en jungel av innegrønt.

Les mer i høstmagasinet her: