LOADING

Type to search

På ramme alvor

aktiviteter bogstadpuls

På ramme alvor

– Det vanskeligste blir nok å ikke være han klovnen hele tiden, sier Nicolay Ramm. Den folkekjære NRK-profilen kjenner på alvoret når han inntar en av hovedrollene i musikalen «Jersey Boys», og hovedfokuset for en gangs skyld ikke er å få folk til å le.

30-åringen har de siste årene blitt kjent for å lokke frem smil og latter hos statskanalens seere ved å lure idrettsstjerner ut på glattisen i humoristiske settinger, enten det er gjennom «Helt Ramm»-innslag i forbindelse med store mesterskap eller som del av fredagsunderholdningen med sitt eget elleville game show «Ramm, ferdig, gå!».

Tidlig i rampelyset
Når Nicolay skal gi seg i kast med sin første store musikalrolle på Chateau Neuf, skulle man kanskje tro at han nå selv er på gyngende grunn. Som en underholder av natur, har han imidlertid rukket å plukke med seg en og annen erfaring på veien siden han først gjorde seg kjent for massene allerede som 13-åring, da han vant Melodi Grand Prix Junior med den breiale raplåten «Paybacktime», som del av duoen To små karer i 2002.
Skolerevy, acappellakor, stand-up og stuntreporter – humor har alltid vært en fellesnevner. Nå er det ramme alvor.

 

Vant til å være klovn
– Det vanskeligste blir nok å ikke være han klovnen. Nå har jeg blitt vant til å være klovn hele tiden gjennom yrket mitt. Forhåpentligvis skal det bli en morsom forestilling, men jeg må klare å spille litt mer seriøs. Min karakter i musikalen er på ingen måte «the comic relief», som jeg stort sett er i alt jeg gjør. Han er en mer seriøs karakter. Nå må jeg grave dypere og drive litt «method acting», forklarer Nicolay. Han tar på ingen måte lett på oppgaven.
– Herregud, jeg er jo superheldig som får starte musikalkarrieren min i en hovedrolle. Bak meg på scenen har jeg folk som har gått gradene og jobbet hardt for å komme dit de er i dag, så kommer jeg inn fra sidelinjen fra TV-verdenen. Jeg kan ikke bare skli gjennom og sveve på kjendisstatusen. Da blir jeg avkledd og avslørt med en gang. Jeg skal ta dette på største alvor, konstaterer 30-åringen med et smil.

Ikke første musikal
Helt fremmed for teaterscenen er Nicolay på ingen måte. Faktisk har han en skuespillerutdannelse i bunn, fra East 15 Acting School i England. Og hva det var som gjorde at han søkte seg dit etter endte journaliststudier – jo, det var en musikal.
– For å være ærlig, så har jeg på en måte drømt om denne sjansen siden jeg gikk på Journalisthøgskolen. Da var jeg med som ensemblemedlem og understudy i sceneoppsetningen av Disney-musikalen «High School Musical» med Akershus Teater. Jeg husker det som sinnssykt moro. Det var et høydepunkt og gjorde at jeg bestemte meg for å studere teater.
Som teaterstudent var turene inn til London for å se ulike oppsetninger en viktig del av undervisningen.
– De veldig seriøse dramatiske stykkene var nok aldri helt min stil. Musikaler derimot, når de er ispedd litt koreografi, litt humor og veldig catchy sanger som i «Jersey Boys», da tenkte jeg: «Dette her, det er noe for meg!».

En veldig vag drøm
Tilfeldighetene vil nemlig ha det til at en av forestillingene Nicolay benket seg for å se i London, var musikalen han nå har kapret en av hovedrollene i.
– Det å skulle få spille en av disse fire gutta, var en veldig vag drøm den gangen. Nå har den drømmen utrolig nok blitt til virkelighet, sier 30-åringen.
Når det neste høst er duket for den første norske oppsetningen av «Jersey Boys», som formidler hitlåtene og historien til kvartetten The Four Seasons, gestalter Nicolay rollen som suksessgruppens låtsmed, Bob Gaudio.
– Det passer meg veldig bra. Han er jo på en måte mesterhjernen bak gruppens store låter. Han lagde musikken og var det musikalske geniet. Det er veldig digg for meg å kunne kalle meg selv et musikalsk geni, ler Nicolay.
– Nei da, men jeg driver mye med musikk selv og kan spille instrumenter. Min karakter skal blant annet spille piano. Det kan jeg jo.

Skjønnsang om tisseangst
Låtkatalogen til The Four Seasons er den blivende «Jersey Boys»-skuespilleren godt kjent med.
– Jeg hadde et forhold til musikken deres allerede før jeg så musikalen. Hvorfor vet jeg egentlig ikke. Når folk ser musikalen kommer de til å kjenne igjen veldig mange av melodiene, fordi disse låtene er klassikere man har hørt på radio fra man var barn. Det er dødsfine sanger. «Oh, What a Night» er jeg så heldig å få synge litt solo på. Den tror jeg skal ligge veldig bra i mitt nokså smale register. Ellers er det stort sett Atle (Pettersen, journ.anm.) som skal få ta seg av å være hovedsanger, men mange av melodiene er bygd opp av harmonier mellom de fire sangerne i gruppen, smiler Nicolay.
En forkjærlighet for flerstemt sang har han allerede. Med skjønnsang om tisseangst tok han seg videre til semifinale i TV2s talentkonkurranse «Norske Talenter» i 2012 sammen med resten av acappellakoret Punchline. Humorelementet sto nok en gang sterkt.

Sinnssykt digg
Brorparten av befolkningen har heller ikke unngått å få med seg landeplagen «Raske briller», som gikk til topps på VG-lista i vinter. I sommer framførte Nicolay sangen, som har oppnådd millioner av avspillinger, foran tusenvis av tilskuere på Rådhusplassen under VG-lista Topp 20.
– Jeg var så uendelig glad for å treffe med en hit. Jeg har forsøkt noen ganger. NRK har gitt meg muligheten til å lage musikk, som jeg synes er supermorsomt. Det ligger så «jæskla» mye hardt arbeid bak, så det var sinnssykt digg å få det til. Jeg lagde sikkert tretti utkast av den låten før den ble som den ble. Da jeg først slapp den, var det som å dele en liten baby med folket – og så bare tok det helt av. Fortsatt får jeg videoer og bilder fra folk som koser seg med låten. Jeg har en app som gir meg statistikk på avspillinger; den streames fortsatt 25.000 ganger om dagen. Det er helt sprøtt, konstaterer hitmakeren.

Hemmelig opptak i Malaysia
Nicolay holder stadig på med nye prosjekter for NRK. Et par dager i forveien har han landet fra jobbreise i Malaysia.
– Jeg driver og lager et nytt program som involverer en del reising. Programmet kommer på TV først om ganske lenge, så jeg kan ikke si så mye, men det er noen ordentlig rare greier, smiler han lurt.
– Jeg har godt av å komme meg litt ut av NRK-boblen. Når du lager TV, får du en idé, skriver manus, skaffer location, statister og rekvisitter, filmer og klipper, og så – kanskje ett år etter at du fikk ideen – får du vist resultatet og får mottakelsen fra folk. På scenen er det der og da det gjelder. Hvis publikum liker det, så merker du det med en gang. Jeg har savnet den umiddelbare responsen litt. Den får jeg oppleve igjen når jeg skal stå på scenen nesten hver kveld neste høst.

Stått på samme scene før
Umiddelbar respons blant publikum blir det også når Nicolay før jul skal ut på stand-up-turné med «Julelatter». Rett over nyttår leder han nok en gang Idrettsgallaen, sammen med Birgit Skarstein. I mai starter øvingene til «Jersey Boys», som har premiere på Chateau Neuf 16. september 2020.
– Når musikalen har premiere, vil det være tretten år siden jeg sto på hovedscenen her sist under Revykavalkaden 2007. Jeg hadde vært med i Nesbrurevyen. Det var veldig stas å få komme fra Asker og inn til byen for å spille på store Chateau Neuf, husker jeg. Jeg gleder meg stort til å skulle komme hit fast og bli del av et ensemble. Det blir dødskult.

Bor i området
Lange veien til sin nye arbeidsplass får Nicolay heller ikke.
– Jeg har sjekket, det tar bare åtte minutter med T-banen fra Ris, kommer det kjapt fra 30-åringen. Her har han og forloveden Josephine Leine Granlie kjøpt seg bolig som skal stå ferdig i vinter. De siste årene har paret hatt tilholdssted på Majorstuen.
– Jeg har bodd her i mange år nå og stortrives. Det er sånn at jeg nesten gruer meg til å flytte. Alt føles så ekstremt tilgjengelig når du kan bo, shoppe, handle mat, trene og gå tur med bikkja innenfor en radius på hundre meter. Jeg har for øvrig alltid vært fan av markedsdagene i Bogstadveien og er fast kunde der, forteller han med et smil.
– Det er så deilig å ha ting i umiddelbar nærhet, men nå har min samboer og jeg tatt valget om å flytte ut av sentrum for å få litt mer fred og ro. Vi flytter bare tre T-banestopp opp fra Majorstuen, så vi bor fortsatt ganske nære. Det er fint, avslutter Nicolay.

«Jersey Boys»

▶ Musikal basert på hitlåtene og historien
til New Jersey-bandet The Four
Seasons, som sto bak flere listetopper
i USA på 60- og 70-tallet.
▶ Settes for første gang opp i Norge.
▶ Premiere på Chateau Neuf 16.
september 2020.
▶ Atle Pettersen, Nicolay Ramm, Mathias
Luppichini og Sindre Postholm har
rollene som bandmedlemmene i The
Four Seasons.
▶ Tre av bandets fire originalmedlemmer
lever fortsatt. Frankie Valli er fortsatt
ute på turné, blant andre med norske
Jens Wendelboe.
▶ Frankie Valli er for øvrig sangeren bak
åpningslåten «Grease» i filmen med
samme navn fra 1978.

Nicolay Ramm er klar for nye utfordringer. Han får bruk for skuespillerutdanningen og all tidligere sceneerfaring når han skal spille en av hovedrollene i «Jersey Boys» innenfor betongveggene bak ham på Chateau Neuf.

Bob Gaudio, låtsmeden bak The Four Seasons’ største hits, skal spilles av Nicolay Ramm i den norske «Jersey Boys»-versjonen.

Med stor entusiasme har Nicolay allerede begynt å forberede seg til musikalen, som står på plakaten på Chateau Neuf fra høsten 2020.

Hitraten blir høy når musikken til The Four Seasons formidles med flerstemte harmonier i «Jersey Boys».

Back to the «Beggin’»-ing

Regissør og produsent Tore Sergei Myklebust (t.h.) tok med seg musikalteamet på «inspirasjonstur» til New York, der flere av de virkelige hendelsene musikalen baserer seg på fant sted.

Hitlåter, ispedd mafiatakter, intriger og utroskap. – Det blir alt annet enn kjedelig når musikalen «Jersey Boys» om Frankie Valli & The Fours Seasons for første gang settes opp i Norge, lover regissør og produsent Tore Sergei Myklebust.

The Four Seasons. Om ikke navnet sier deg noe, har du garantert hørt låtene til kvartetten fra New Jersey som hadde sin storhetstid på 60- og 70-tallet: «Sherry», «Walk Like A Man», «Oh, What A Night» – listen er lang. Her til lands gjorde hiphop-duoen Madcon sitt til at låten «Beggin’» fikk fornyet popularitet i 2007.
– Fra 1962 til 1976 hadde The Four Seasons fem nummer én-hits og ytterligere ti låter inne på topp ti-listen i USA. De var virkelig datidens store stjer­ner. Her i Skandinavia ble de på sin side aldri like store, men mange kjenner nok til musikken deres uten å være klar over at det er The Four Seasons som står bak, sier regissør Tore om bandet som i 1990 ble innlemmet i Rock & Roll Hall of Fame.

Falsetten sitter 
Helt siden Tore for over ti år siden så forestillingen «The Unexpected Boys» med The Four Seasons’ musikk på repertoaret, har han drømt om å bringe gruppens fengende låter – som det både er blitt laget prisbelønnet Broadway-musikal og Hollywood-film av – til musikalscenen i Norge. Til høsten skjer det endelig; 16. september 2020 har «Jersey Boys» premiere på Chateau Neuf.
– Musikken er fantastisk, og det er levende legender vi forteller historien til, konstaterer regissøren. Firkløveret som skal portrettere Frankie Valli, Bob Gaudio, Tommy DeVito og Nick Massi her til lands er håndplukket: Atle Pettersen, Nicolay Ramm, Sindre Postholm og Mathias Luppichini.
– Atle ga tidlig hint om at dersom «Jersey Boys» skulle settes opp i Norge, hadde han veldig lyst til å være med. Han kommer til å være den perfekte Frankie Valli. Falsetten sitter, det vet vi, og så har han jo vunnet «Skal vi danse» tidligere, så dansetrinnene skal det nok også gå bra med, smiler Tore.

Virkelighetsbasert dramatikk
På rollelisten for øvrig finner vi blant andre Charlotte Brænna, Mari Haugen Smistad og Lene Kokai Flage som henholdsvis Frankie Vallis datter, kone og elskerinne, samt Anders Hatlo som mafiaboss. At dramatikken er hentet fra det virkelige liv, gir fortellingen en ekstra nerve, mener regissøren.
– Det skjedde mye i kulissene bak The Four Seasons. De fire originalmedlemmene har alle sin opplevelse av historien. I musikalen er hver av guttene viet sin årstid hvor deres versjon står i fokus. Det er mye å fortelle, men vi har bare to akter å gjøre det på. Det er mange raske sceneskift. Skuespillerne må henge seg på fra første stund for ikke å ramle av lasset, men for publikum er det bare å lene seg tilbake og kose seg, utdyper han.

Inspirasjonstur til New York
Det er nesten ett år til den norske premieren, men forberedelsene er likevel godt i gang. I hjørnet på regissøren sitt kontor i Parkveien står en retro-mikrofon, og programmet fra Broadway-oppsetningen av musikalen ligger på pulten. Den norske versjonen har han selv oversatt. Låtene blir imidlertid å høre på originalspråket. Nylig kom Tore og teamet dessuten tilbake fra «inspirasjonstur» til New York.
– Det er noe eget med å ta alle sanser i bruk og kjenne på stemningen der den virkelige historien utspant seg. Å gå forbi The Brill Building i krysset mellom Broadway og 50th Street – et musikalsk mekka der alle de største fra Paul Anka til Joni Mitchell var innom – og vite at «Sherry» ble sunget og «Walk Like A Man» ble skrevet innenfor de veggene, føles ganske spesielt, avslutter regissøren. ◻

Tekst Ingri Valen Egeland Foto Ingri Valen Egeland, Fredrik Arff, Starworks og Philips Records

Les mer i magasinet her:

Previous Article