LOADING

Type to search

Heng en historie på veggen

aktiviteter bogstadpuls

Heng en historie på veggen

Elsker du Oslo, vil du elske Too Many Prints. På veggene i det folkelige galleriet kan du finne utsøkte motiver fra din favorittgate, humoristiske portretter laget i blinde eller kunst som målbinder deg – som for eksempel en psykedelisk sykkel.

Artshop og galleri Too Many Prints i Majorstueveien har fått en pangstart.
– Dette er butikk-konseptet vi har savnet selv, en «godteributikk» for kunst, sier daglig og gründer Fredrik Raaholt Strømme.
Sammen med broren Kristian Raaholt Strømme eier og driver han det sjelfulle galleriet på toppen av Majorstuen. Brødrene er storfornøyd med driften etter åpningen i høst.
– Fortsetter det slik, er det bare å kjøre på videre. Vi er et lavterskelgalleri med folkelig og trivelig stemning. Kundene kan komme og bare kikke, drikke kaffe og la barna spille kort. Å velge ut kunst til veggen kan av og til ta litt tid, men hos oss kan du slappe av og bli inspirert. Bildene våre forteller unike historier, fortsetter Fredrik.
Brødrene Raaholt Strømme har vokst opp med et mylder av kunst-inntrykk. Deres far, Stig Strømme, har i alle år drevet Rammeverkstedet i August Cap­pel­ns gate. Slik ble guttene tidlig kjent med diverse kunstnere og stiler, og dette ble en naturlig del av livet.

 

 

Inspirert av Oslo
Gründereventyret startet imidlertid for tre år siden da brødrene startet nettbutikken Wallstories. De hadde lagt merke til at det fantes store mengder kunst med motiver fra store byer med respekt for seg selv.

– Vi la merke til at mange pyntet veggene sine med bilder fra byer fra andre land, jeg nevner bare New York, Paris, Køben­havn, London og Stockholm. Men Norge hadde ikke noe lignende. Slik oppstod ideen om å skape kunst fra byer i Norge. Motiver fra vårt eget land måtte da vel også være interessant. Vi ville ha rendyrket design og stil, og droppet bynavn som en del av kunsten. Bildet skulle snak­ke for seg selv, forteller Fredrik.
Men det var vanskelig å finne kunstnere og designere som var interessert i å bruke ressurser på et prosjekt de ikke visste hvor ville ende. Det stoppet ikke brødrene; de måtte rett og slett trå til og lage motivene og kunsten selv.
Fredrik har bakgrunn som journalist og Kristian som tekstforfatter, men de fant raskt frem til sine kreativ og kunstneriske kilder. Med brødrenes bakgrunn i kreativ tekstskriving ble historiefortelling knyttet til visuell kunst. Wallstories ble raskt en suksess og inneholder til enhver tid rundt hundre digitale trykk med motiver fra Oslo og andre norske byer som Bergen og Tromsø.
Det viste seg at brødrene hadde både teft for forretning og design. Motivene er preget av lekenhet, kreativitet, rene linjer, klare farger og det lille ekstra som kan overraske og begeistre betrakteren.
– Da vi startet med Oslo-motivene tok vi utgangspunkt i Akerselva – selve symbolet på Oslo. Mange har et nært forhold til Akerselva. I dag finnes motiver fra turistattraksjoner til det mer obskure som kanskje kun lokalkjente kjenner igjen umiddelbart.
– Vi ser etter steder og bygninger folk har et forhold til, og som gjerne har en interessant historie, når vi skal lage et nytt motiv. Så prøver vi å lage en harmonisk enkel komposisjon av disse. Det er veldig gøy å se de gangene alle brikkene faller på plass, forteller Fredrik.
Mange kunder er blitt positivt overrasket over motivene. Når de kjenner igjen noe kjent og kjær, som Kikutstua, Tonsenhagen, St. Hanshaugen, Bislett, Telthusbakken eller Sagene, har de lyst til å ha dette på veggen.
– En dag kom det en 86 år gammel mann inn i butikken. Han gikk rett bort til bildet fra St. Hanshaugen og fortalte at han giftet seg i den kirken på 50-tallet. Han bare måtte ha dette bildet, forteller Fredrik.

Humor og glede
Bildene fra Wallstories.no er selvsagt en naturlig del av Too Many Prints. Men hovedvekten ligger på rundt 20 andre kunstnere, enten norske eller med en tilknytning til Norge.
– Her ser man ikke mye tungt og dystert. Kunsten hos oss er folkelig og leken. Det finnes mye humor, og bildene kan utfordre betrakteren på en overraskende måte.
De fleste kunstverkene er signert og nummerert i begrensede opplag. Du kjøper med andre ord ikke bilder «alle andre» har.
Prisene er også for hvermannsen, uten rammer får man kunst fra 400 kroner og oppover til 2 000 kroner.
– En av våre bestselgere er Marie Kvales «4838 menn med hatt minus en uten fjes». Dette bildet viser rett og slett nettopp det, og det blir opp til betrakteren å finne mannen uten fjes blant alle med både fjes og hatt, forteller Fredrik.
Videre er Børge Bredenbekks «I don’t think so» en bestselger hos Too Many Prints – et minimalistisk portrett tegnet i blinde.
– Renathe Thors «Birdie» i blått har også slått godt an hos kundene våre. Thor har master i design fra Kunsthøgskolen i Oslo og hennes kunst beveger seg i det abstrakte, fargerike landskapet.
Bildene du finner hos Too Many Prints er i hovedsak digitaltrykk i begrensede opplag, silketrykk og risoprints. Bildene leveres med eller uten ramme.

 

Skaper et unikt hjem
Å få med kunstnere og designere på konseptet til Too Many Prints var imidlertid ikke noe problem. Fredrik og Kristian var aktive på diverse designer-markeder fra 2016 og knyttet til seg mange kontakter. Etter hvert som det nye konseptet med galleri på Majorstuen tok form, var det enkelt å spørre de forskjellige kreative sjelene om et samarbeid. Alle svarte kjapt ja.
I høst har alle slags mennesker vært innom galleriet. Spesielt unge par i etableringsfasen er ivrige. De skal kanskje skape sitt første hjem sammen, og vil sette sitt personlige og unike preg på hjemmet. Kunsten er med på å tilføre disse kvalitetene – og skaper den gode stemningen.
– Kunder som handler på impuls tar som regel med seg et bilde hjem. De som har sett på nettsiden vår, har planlagt litt mer. Disse kjøper flere bilder som passer sammen på finurlig vis. Tilbakemeldingen til oss har vært at mange har savnet et galleri som dette i Oslo. Mange har ønsket seg et galleri med masse forskjellige bilder av flinke, lokale kunstnere, designere og fotografer. Kunst man ikke finner andre steder, forteller Fredrik.
Selv har han 30 bilder på veggene hjemme – og det er gøy å variere, syntes han.
– Samboeren min er nok ikke alltid enig. Men lidenskapen for kunsten og det estetiske vinner som regel, avslutter Fredrik Raaholt Strømme. ◻

www.wallstories.no
www.toomanyprints.com

1. (Motsatt side) Månen lyser over St. Hanshaugen. «St. Hanshaugen», Wallstories.

2. Renathe Thors «Birdie» er et av Too Many Prints aller mest populære bilder.

3. Fredrik Raaholt Strømme har sammen med sin bror skapt konseptet Wallstories og åpnet artshopen Too Many Prints.

4. Marie Kvams «4838 menn333 med hatt minus en uten fjes» får kunstinteresserte til å stå stille lenge for å undre seg.

5. Akerselva er for mange selve symbolet på Oslo. «Akerselva», Wallstories.

6. Dette motivet vil mange kjenne igjen fra Uranienborg-området. «Oslo funkis», fra Wallstories.

7. Motivet fra Kikut skaper mye glede og entusiasme blant publikum. «Kikut», Wallstories.

8. Det absolutt mest solgte bildet hos Too Many Prints er Børge Bredenbekks «I don’t think so» – et bilde kunstneren tegnet i blinde.

9. En kunstsamler kan lett gå amok nettopp her.

10. Daglig leder Fredrik Raaholt Strømme i galleri og artshop Too Many Prints.

Tekst og foto Eli Lund

Les mer i magasinet her:

Previous Article