LOADING

Type to search

Hendene bak håndverket

bogstadpuls Mote

Hendene bak håndverket

Susana Cea (t.v.), Anita Hverven, Bente Roaldset Johnsen, Elise Allum, Aase Margrethe Kilander og Ellen-Margrethe Storvik sørger sammen for å levere norsk kvalitet og tradisjonshåndverk hos Haugtussa

Hos Haugtussa arbeider tolv hender iherdig for å levere bunader, slik at folk skal få trukket i finstasen til konfirmasjon, 17. mai-feiring og andre festlige anledninger.

Man får unektelig en litt andektig følelse av å tre inn bak kongeblå dører hos Haugtussa bak Slottet, som – slik navnet antyder – ligger et steinkast unna det kongelige slott, i Uranienborgveien 3. Innenfor dørene møtes du av et stort utvalg staselige bunader, festdrakter og meter på meter med vevde stoffer, bånd og broderier.

Fra systuen et par rom innenfor, høres en jevn dur fra symaskinene som nærmest går varme.

Bestillingene er mange, og symaskinene går ustanselig store deler av året.

Driver folkeopplysning

– Egentlig har vi det ganske travelt hele året, men særlig til konfirmasjonssesongen og 17. mai kommer det inn mange bestillinger, forteller daglig leder Ellen-Margrethe Storvik. Hun trekker i trådene mens ti flittige hender står for søm og broderier.

– Faktisk fikk vi nylig med oss en til på laget fordi vi trengte flere til å ta unna arbeidet. Nå er det ikke plass til flere her, så vi har nådd vår kapasitet, smiler hun.

Bak hver eneste bunad og festdrakt som sys, broderes og leveres, ligger timevis med nitid arbeid og inngående kunnskap om norsk tradisjonshåndverk.

– Det hender at folk ikke engang husker hva slags bunad de har bestilt, sier Anita Hverven og titter opp fra arbeidet med å feste knapper i en herrebunad.

– Vi forsøker å drive litt folkeopplysning på veien, slik at folk i alle fall vet hvor bunaden de bærer egentlig hører hjemme, smiler Anita, som har hatt Haugtussa som arbeidsplass helt siden bedriften ble etablert i 1996.

Utvalget av både tradisjonelt og mer moderne bunadstilbehør er stort. Til venstre en beltestakk fra Øst-Telemark. Bak i bildet skimtes jubileumsdrakten for Oslo.

Skinnende søljer og fargesterke silketørklær hører bunaden til.

Oslo-drakt populær

Mens enkelte er fast bestemte på å gå for bunaden fra området mor- eller farsslekten sokner til, velger andre ganske enkelt bunaden eller festdrakten de synes er finest.

– Jubileumsdrakten for Oslo, som er designet av Eva Lie i forbindelse med Oslos tusenårsjubileum i år 2000, er for eksempel veldig populær. Den er elegant og lett å kle. Noen velger den nok fordi de kanskje ikke føler spesiell tilhørighet til noe annet distrikt i landet, mens andre igjen er veldig bevisste og svorne Oslo-borgere som vil vise sin stolthet over byen ved å bære denne Oslo-drakten, forteller Ellen.

Beltestakker fra Øst-Telemark havner også høyt opp på listen over hva det kommer inn mest bestillinger på hos Haugtussa.

– Vi leverer bunader fra de fleste deler av landet og syr hver bunad spesielt etter kundens mål og ønsker. Jeg vil oppfordre folk til å lese seg litt opp på tradisjonen bak bunaden de har valgt, slik at de på den måten muligens lettere kan fatte noen valg ut fra det, fortsetter den daglige lederen.

Hvor tradisjonsbevisste folk er, varierer veldig. Meningene er derfor også delte når det kommer til bunadstilbehør av nyere dato – utvalget er imidlertid stort i alt fra både broderte hårbøyler og bunadstypiske metallhårspenner til mer tradisjonelt tilbehør som søljer, silkeskjerf og bunadsko.

Anita Hverven har jobbet hos Haugtussa siden oppstarten i 1996.

Omsøm og utlån

Felles for de fleste er at de bærer sin bunad med stolthet og tar godt vare på den. En bunad holder gjerne et helt liv – og kanskje gjennom generasjoner.

– I fjor leverte vi vel to hundre nye bunader og sydde om over hundre. Omsøm er en økende trend – unge jenter arver for eksempel bunaden etter mor eller bestemor. Etterspørselen etter leie av bunad er også blitt større. Selv om vi har et begrenset utvalg ferdigsydde bunader, er vi åpne for å leie dem ut hvis noen ønsker det, sier Ellen.

Til dem som allerede har en bunad i skapet som skal fram til bruk til festlige anledninger, er hennes beste råd å gå skikkelig over bunaden og sjekke at alt er i orden før den store dagen, lufte ut og børste.

– Ull er robust, selvrensende og tåler en støyt. Skulle du være uheldig å søle for eksempel litt is, er det beste bare å la det tørke og gni det bort. Skjorten bør imidlertid vaskes hver gang etter bruk, for det er ikke alltid slik at flekkene synes med en gang, og de blir gjerne vanskeligere å få bort om de får sitte en stund, avslutter hun.

Haugtussa leverer bunader fra de fleste deler av landet.

 

Haugtussa bak Slottet holder til bak kongeblå dører i Uranienborgveien 3.

Tekst og foto: Ingri Valen Egeland

Uranienborgveien 3

22460055

www.haugtussa.no