LOADING

Type to search

Med egen by som destinasjon

aktiviteter bogstadpuls

Med egen by som destinasjon

Nordmenn oppfordres til å ta ferien innenfor egne lande­grenser. På Majorstuen finnes mange overnattingssteder, shopping­muligheter, uteliv og spennende områder å utforske. Hvorfor ikke ta en langhelg eller ferieuke som hotellgjest i egen by?

– Vi står her med åpne armer og gleder oss sånn over endelig å kunne ta imot gjester igjen, konstaterer Christina Alstad-Rygg. I midten av juni kunne hotelldirektøren åpne dørene til Thon
Hotel Gyldenløve igjen for første gang på tre måneder, etter at koronatiltakene som ble innført i mars, gjorde at mange hotell måtte innstille driften.
– Siden de utenlandske gjestene uteblir denne sommeren, er vi jo litt usikre på kundegrunnlaget når vi nå åpner igjen, men det har begynt å komme noen reservasjoner – også fra de som bor nærmest, både i Oslo, Bærum, Drammen og på Lillestrøm, forteller Alstad-Rygg. Hun håper på flere gjester fra nærområdet.
– Vi er ikke akkurat fullbooket i disse dager. Folk trenger derfor heller ikke å planlegge på forhånd, men kan bestemme seg for å ta et døgn eller to på hotell spontant. Vi kommer til å ha gode tilbud og har også fordelsprogram kundene kan melde seg inn i.

À la carte-frokost
Hotelldirektøren forteller at jobben med å være gode Oslo-ambassadører nå kanskje blir ekstra viktig – for å inspirere folk som allerede kjenner byen fra før til å ta i bruk området på nye måter.
– Kanskje vil noen prøve ting de ikke engang har tenkt på tidligere. Oslo er en spennende by med mange muligheter. Vi mener at vårt utgangspunkt midt i Bogstadveien er perfekt. Her har man kort vei til det meste hva gjelder både utesteder, shopping og parker, sier hotelldirektøren.
Nærmeste spisested ligger i samme bygg, den meksikanske restauranten El Camino. Restaurantlokalet brukes også som frokostsal for hotellet. Frokostbuffé, som er synonymt med hotellopphold for mange, vil det ikke bli før faren for virusspredning er over.
– Vi har valgt å ha et frokosttilbud likevel. Måten vi gjør det på nå er at vi har en à la carte-meny der folk får valget mellom fire frokostalternativer: «norsk», «engelsk», «kontinental» og «frisk morgen». Når man sjekker inn, oppgir man også tidspunkt for når man vil ha frokosten servert i restauranten, slik at vi vet at det til enhver tid ikke vil oppholde seg for mange mennesker der. Eventuelt kan man velge å få maten utlevert som en frokostpakke, forteller Alstad-Rygg.
– Vi har naturligvis et særlig fokus på rengjøring og smittevern i disse dager. Egne stasjoner med hånddesinfeksjon står utplassert. Alle unødvendige gjenstander, som for eksempel brosjyrer, er tatt ut av rommene. Fjernkontroller, berøringspunkter og overflater vaskes ekstra ofte. Vi har ytterligere begrensninger på hvor mange som kan ta heis samtidig. Ved mistanke om eller bekreftede smittetilfeller har vi dessuten egne rutiner, opplyser hotelldirektøren.

Balkongliv og gatekafeer
Ved munningen av selve hovedåren på Majorstuen ligger ærverdige Cochs Pensjonat, som har holdt det gående i nesten hundre år. Den pågående pandemien satte ikke noen stopper for driften hos den livskraftige 93-åringen.
– Vi stenger aldri, verken til jul eller påske. Det gjorde vi ikke i denne situasjonen heller. Vi hadde gjester hele tiden, men fallet i antallet gjester var selvsagt dramatisk. I løpet av den siste drøye måneden har det gradvis begynt å ta seg opp igjen, først og fremst med pendlere som vender mer og mer tilbake til hverdagen, forteller Ida Victoria Skram.
Som assisterende daglig leder og markedsansvarlig for det familiedrevne pensjonatet, håper også hun at de norske gjestene vil øke i antall nå som ferierende utlendinger, som vanligvis står for over halvparten av overnattingene om sommeren, må holde seg hjemme.
– Senest i dag var det faktisk noen fra Asker som sjekket ut. Jeg tror at det også for dem som bor her i området eller like utenfor, kan være fint å komme seg vekk fra daglige rutiner, oppvask og vaskemaskin, og for en gangs skyld få sengene ferdig redd – kanskje særlig nå som mange vil tilbringe mye av ferien hjemme. Pusser man opp, er det å bo her også en mulighet. Vi har rom med både eget kjøkken og bad, sier Skram.


Hun tror noen feriedager i Oslo kan være et godt substitutt for Oslo-borgere og andre nordmenn som egentlig hadde sett for seg late dager i Sør-Europa, på gaterestaurant i Italia, Spania eller Frankrike.
– Jeg tror man kan kjenne på litt av den samme følelsen her faktisk. Mange av rommene våre har balkong der man kan nyte livet og utsikten. Det er flere koselige serveringssteder i området. Noen av dem har vi samarbeid med, slik at gjestene våre får rabatt på frokost, lunsj og middag, forteller Skram.

Syvroms hotell
Tvers over veien for Cochs Pensjonat ligger det sagnomsuste utestedet Lorry. Vegg i vegg med pensjonatet holder langt nyere Park 29 til, som på få år har rukket å bli en favoritt blant både restaurantanmeldere og kjendiser.
Restauranten ligger skjermet til i Parkveien med en annen skjult perle – det vesle boutiquehotellet Camillas Hus – gjemt mellom serveringsstedets hvite stakittgjerder og blomstrende syrinbusker og fasaden til en annen kjendisfavoritt, Jan Thomas Studio. Faktisk serveres frokosten til hotellgjestene fra à la carte-meny i Park 29 sine lokaler.

Det verneverdige huset, som er en av hovedstadens eldste sveitservillaer, utgjør – med sine syv særegne rom, utformet i autentisk stil – et aldri så lite hotell.
– At vi ikke er større, gjør at det er en egen atmosfære her. Vi kan yte en veldig personlig service og samtidig være diskré, forteller Mario Rego. Det hender norske par unner seg en romantisk helg for to i eksklusive omgivelser, men brorparten av de besøkende kommer fra andre verdenshjørner, enten det er USA, Kina eller Australia.
– Folk liker at vi har en historie å fortelle – jeg har god tid til å prate og snakker flere språk, humrer den opprinnelig portugisiske driveren.
Helt frem til huset ble til hotell for fem år siden, var det nemlig en privatbolig. En av de første leietaker var ingen ringere enn Camilla Collett (1813–1895), som bodde i villaen fra 1845. Den kjente forfatteren og kvinnesaksforkjemperen har gitt navn til dagens hotell.

Grotten og Slottet
Ved nevnte Cochs Pensjonat har flere rom for øvrig fått navn etter kjente forfattere som har funnet inspirasjon og skrivero i den gamle bygården – samt en romantittel, «Halvbroren», ettersom Lars Saabye Christensen har lagt noe av handlingen i sin prisbelønte litterære skildring til et av rommene.

Av de nærmeste naboene til pensjonatet og boutiquehotellet er passende nok Litteraturhuset, med Kunstnernes Hus et steinkast bortenfor – i Wergelandsveien, oppkalt etter Camilla Colletts bror, Henrik Wergeland (1808–1845). Dikteren hadde i en tid tilhold i Grotten. Huset som ruver på en steinmur i utkanten av selveste Slottsparken, har siden 1924 hatt status som Statens æresbolig for kunstnere.

Selv om du verken kan legge deg inn i kunstnerboligen eller Det kongelige slott for natten, finnes det flust av overnattingsmuligheter også ved denne enden av Slottsparken – med Thon Hotel Slottsparken som det nærmeste, og Radisson Blu Scandinavia Hotel, Thon Hotel Europa og Scandic Holberg Hotel like ved.

«Hemmelig» hage
Hotell og pensjonat er heller ikke eneste mulighet for opphold i området. I senere år har stadig flere såkalte leilighetshotell kommet til, nevnte Thon Hotel Slottsparken kategoriseres også som dette.
– Har man tenkt seg litt mer enn en helg eller noen dager, kan det å benytte seg av en av våre «apartments» være et fint alternativ. Vi har til sammen 42 leiligheter, hver på om lag 30 kvadrat. Om man er både voksne og barn på tur for eksempel, leier vi også ut doble leiligheter med dør imellom. Standarden er så å si den samme som på hotellrom. Leilighetene er noe enklere og rimeligere. Dessuten har man tilgang til fasiliteter som kjøkken og fellesvaskeri, forteller Christophe Patrick Braastad. Han er salgssjef for Saga Hotels. Innenfor en svært kort radius driver kjeden både leilighetshotell og hotell, i henholdsvis Holmboes gate og i Eilerts Sundts gate.

The Apartments Company, Frogner House Apartments, Forenom og First Hotel & Suites Oslo West er blant andre selskaper som har leilighetshotell i området, sistnevnte i Josefines gate. I krysset mellom denne gaten og handlegaten Heg­de­­haugs­veien finner man for øvrig en liten «hemmelig» hage både store og små kan utforske.
Treet med lange, fargerike «utvekster» og hulrom fylt av svære «diamanter», som vokser opp av bakken i denne hagen, kan få både voksne og barn til å sperre opp øynene. «Treet» er en skulptur, plassert i Josefines park med selskap av en diamantverpende høne i metall.

Valkyrien og Vigeland
Ved den ene enden av denne «hemmelige» hagen ligger Josefine Vertshus, som gjen­­nom flere tiår har vært en sentral scene for både visesang og standup, og i den andre enden, uteserveringen til Fyr Bistronomi & Bar. I etasjen over restauranten har for øvrig den svenske designfavoritten Acne Studios utsalg.
Videre oppover i Bogstadveien åpner det seg flere shopping- og serveringsmuligheter. Med det nyåpnede, utradisjonelle og unike kjøpesenteret Valkyrien – som også strekker seg innover i flere bygårder i Valkyriegata og Ole Vigs gate – som et godt eksempel. Bak bygårdsfasaden skjuler det seg et bredt utvalg håndplukkede butikkonsepter, samt en kjeller som alene er viet til smaksopplevelser – som for eksempel kan nytes på Valkyrie plass vis-à-vis. Der er det nemlig nok en liten grønn lunge.
Det norske parkområdet kanskje aller flest kjenner til i både inn- og utland, ligger imidlertid et par trikkestopp fra Majorstuen, nemlig Frognerparken med den verdenskjente skulpturparken Vige­landsparken.
De i overkant av to hundre skulpturene du kan iaktta der, har vært gjenstand for både undring og beundring gjennom flere generasjoner.
Kunstneren selv, Gustav Vigeland (1869–1943), kan du bli bedre kjent med i Vigelandsmuseet. Historien om både området og Oslo by – som altså har inspirert mang en kunstnerisk sjel oppigjennom – kan du for øvrig fordype deg i ved Bymuseet like ved, enten du ønsker å bli en mer opplyst Oslo-borger eller er nysgjerrig turist.

– Bogstadveien i solnedgang med rosafiolette skyer på himmelen er et vakkert skue – uansett om man er godt kjent i området fra før eller ei.

– Saga Hotel Oslo i Eilert Sundts gate lyser opp i kveldsmørket.

– Gyldenløve-portretter har selvsagt plass på veggen hos Thon Hotel Gyldenløve i Bogstadveien.

1. Det åtte etasjer høye hotellet midt i Bogstadveien har 165 rom. På bakkeplan ligger den meksikanske restauranten El Camino vegg i vegg med resepsjonen til Thon Hotel Gyldenløve.

2. Cochs Pensjonat er en familiedrevet bedrift. Isak Skram står her omkranset av døtrene Anna Gyril Skram Olivares (t.v.) og Ida Victoria Skram, som i dag i all hovedsak står ved roret.

3. Det sagnomsuste utestedet Lorry er nesten som et landemerke å regne i området.

4. Blåtrikken suser forbi mellom Radisson Blu Scandinavia Hotel (t.v.) og Thon Hotel Europa.

5. Serveringsstedet Park 29 ligger skjermet til bak hvite stakittgjerder og blomstrende syrinbusker.

6. Den verneverdige sveitservillaen fra 1845 ble for fem år siden gjort om til et aldri så lite hotell med syv rom, Camillas Hus.

7. Litteraturhuset ligger passende nok i Wergelandsveien, oppkalt etter dikter Henrik Wergeland.

8. Solen faller over nyvinningen Valkyrien.

9. Josefines park er en grønn lunge med spreke skulpturer.

TEKST INGRI VALEN EGELAND FOTO INGRI VALEN EGELAND OG TILDE KJOS

Les mer i sommermagasinet her:

Next Article