LOADING

Type to search

Et lite stykke Norge i Bogstadveien

bogstadpuls Mat og Drikke

Et lite stykke Norge i Bogstadveien

Med leverandører av norske kvalitetsråvarer over hele landet, kan Georg A. Nilsen bringe det meste på bordet til hverdag og fest – fra lutefisk fra Lofoten til reinsdyr fra Røros.

Lærling Marie Asprem Hvardal plukker varer fra hyller og frysedisk inne hos Georg A. Nilsen i Bogstadveien og legger dem i en pose sammen med fersk loff hentet fra bakeren ved siden av. Hun er i ferd med å komplettere kassen med ferske råvarer fra fiskedisken som står klar til utkjøring til en kunde.

– Helt fra dag én da Norge stengte ned i vår, har vi kjørt ut varer til kundene våre – både med bil og sykkel. Flere er i risikogruppen og kan ikke komme hit til oss i butikken. Da kommer vi til dem og leverer varene på døra. Vi har faste kunder vi ikke har sett her siden mars, selv om de fortsatt handler hos oss slik de pleier, forteller butikksjef Marius Stang Bunæs.

– Vi har dessuten trådløs kortterminal, slik at vi kan komme ut til bilen med varene og ta betalingen direkte der, om folk vil stoppe utenfor butikken, uten å måtte gå inn, føyer han til.

Ring inn bestillinger

Fiskehandleren som lever og ånder for den daglige praten over disken, har sammen med kollegene i det som er hovedstadens eldste fiskeforretning, etablert i 1901, i disse tider måttet finne andre måter å møte kundene på.

Utvalget i butikken er stort. Av smittevernhensyn er det imidlertid begrenset hvor mange som kan være i lokalet til enhver tid. Kommer mange kunder og vil ha sitt samtidig, kan køen ende med å strekke seg ut av lokalet. Butikksjefen oppfordrer derfor kundene til å ringe inn bestillinger på forhånd – både for å slippe å stå i kø ute i kulden og for å sikre at du ikke må gjøre endringer i middagsplanene i siste liten.

– Det er veldig kjedelig både for oss og kunden om det er tomt for varen de hadde tenkt seg, så vi vil gjerne at folk skal la oss ta del i planleggingen, slik at vi vet at vi bestiller nok. Har man for eksempel tenkt seg norsk hummer eller norske stillehavsøsters på nyttårsaften, vil vi helst ha inn bestilling på det så tidlig som mulig i desember, sier Stang Bunæs.

Lettere å få fatt i ferskvarer

I tider der en del opplever at den pågående pandemien kan stikke kjepper i hjulene for leveranser, er situasjonen den motsatte hos Georg A. Nilsen.

– Flere av våre leverandører leverer vanligvis til hotell- og restaurantnæringen. Ettersom dette er bransjer som har fått mindre å gjøre nå, er det faktisk blitt lettere for oss å få tak i de ferskvarene vi ønsker. I utgangspunktet klarer vi å skaffe det meste, bare vi får vite om det et par dager i forveien. Vi legger vår stolthet i det, fastslår butikksjefen.

– Dessuten legger vi ut bilder av det vi har fått inn og venter inn av varer i sosiale medier, slik at folk kan få en viss oversikt der, fortsetter han.

Fiskehandleren strekker seg etter telefonen. I andre enden er en kunde som nettopp har fått leveranse på døren hjemme og trenger tips til hvordan man tilbereder og bevarer de ferske råvarene best.

Helgehandelen har økt

Både sjømat, vilt og andre delikatesseprodukter går nemlig unna om dagen. Siden koronaviruset snudde opp ned på folks hverdag, har mange fått mer tid hjemme – og mer tid til å lage mat og nyte gode måltider i egen stue.

– Folk tar kosen hjemme og velger å unne seg de beste råvarene. Kanskje ser flere i enda større grad enn før verdien av det lokale og norskproduserte. Helgehandelen har økt vesentlig, og kundene handler gjerne for et par-tre dager av gangen når de først er innom eller legger inn en bestilling. Det vi kanskje særlig ser at vi selger mer av, er hel fisk. Før gikk det mer i retning av at flere helst kjøpte fisken ferdig filetert, sier kjøkkensjef Erik Onarheim Storm.

– Hva gjelder for eksempel juletorsk, har det tidligere vært en tendens til at folk velger benfrie torskebiter i stedet for klassiske stykker i skiver. Det blir spennende å se hva det går mest av denne julen, fortsetter han.

Alt til et komplett måltid

Georg A. Nilsen kan i alle fall tilby sju slag ferdiglaget – riktignok i form av nedlagt sild.

Under butikklokalet i Bogstadveien har sjømat-, vilt- og delikatesseforretningen eget produksjonskjøkken, der tre-fire ansatte jobber døgnet rundt med å lage alt fra ferdigretter som fiskegrateng, viltlasagne og hummersuppe til rørte tyttebær, sauser og annet tilbehør – som om det skulle vært gjort i eget kjøkken hjemme, helt uten tilsetningsstoffer.

– Du kan få det som trengs til et komplett måltid her, uansett hva som står på menyen, enten det er sjømat, vilt, fjærfe eller kjøtt. Vi samarbeider med Strøm-Larsen og bestiller kjøttvarer derfra, forteller kjøkkensjefen. Lutefisk fra Lofoten. Rakfisk fra Valdres. Poteter fra Ringerike. Reinsdyr og multer fra Røros. Med lokalmat fra hele vårt langstrakte land, er et lite stykke Norge samlet i butikklokalet i Bogstadveien.

– Vanligvis får vi honning fra Heia på Skøyen, men bybiene hadde ikke vært så produktive der i år, så til jul får vi inn to hundre glass med honning fra en liten produsent på Røros i stedet. Vi jobber kontinuerlig med å finne små, norske produsenter som klarer å levere nok til oss.

 

  1. Butikksjef Marius Stang Bunæs (t.v.), lærling Marie Asprem Hvardal og kjøkkensjef Erik Onarheim Storm har mye spennende å by på hos Georg A. Nilsen.
  2. Ferske og fargefriske frist­elser fra havet i fiskedisken.
  3. Georg A. Nilsen har eget produksjonskjøkken i kjelleren, og du kan få kjøpt alt fra sauser og supper til fiskegrateng og viltlasagne ferdig laget, helt uten tilsetningsstoffer.

Bogstadveien 39A, inngang fra Schultz’ gate

22 46 50 16 | www.georganilsen.no

TEKST OG FOTO INGRI VALEN EGELAND

Les mer i magasinet her: