LOADING

Type to search

Holder hjulene i gang

aktiviteter bogstadpuls

Holder hjulene i gang

Koronatiden har fått flere til å ta sykkelen aktivt i bruk i hver­dagen. Det har ført til at verksteder og butikker i området som tilbyr sykler og service har hatt mer å gjøre enn noen gang det siste drøye året.

 

Da koronaviruset begynte å bre om seg i samfunnet, gjorde avstand nødvendig og befolkningen i hovedstaden ble bedt om å ikke benytte seg av kollektivtransport med mindre det virkelig var behov for det, var det flere som måtte finne seg andre framkomstmiddel i det daglige.
– Egentlig så jeg en økende tendens allerede før pandemien kom, men i fjor vår skaffet selv folk som ikke hadde syklet særlig før i det hele tatt seg sykkel. Det kom inn alle mulige slags henvendelser i verkstedet både fra folk med flunkende nye sykler og fra dem som hadde plukket fram en gammel en fra boden eller garasjen siden mangelen på sykler var stor, forteller driver av Fagerborg Sykkelverksted, Erling Jensen.
Han har bare en annen sykkelreparatør å støtte seg på i travle tider i det vesle verkstedet i Sorgenfrigata 39B.
– Jeg jobbet 16-timersdager fra klokken 07.00 om morgen til klokken 23.00 om kvelden for å få unna alt fra mars til uti juni i fjor. På det verste hadde vi 100 sykler i uka, forteller Erling mens han tar en klut og tørker av seg oljen på hendene. Syklene parkerer kundene utenfor og får fikset igjen til dagen etter.

Fra puddersnø til asfalt
For tjue år siden byttet Erling ut snøbrett og et omreisende liv på jakt etter de beste puddersnøforholdene, med asfalt da han begynte å mekke på sykler og ble verksteddriver i stedet.
De siste årene har varme vintre og helårssyklister gjort at sykkelsesongen blir stadig lengre – og hvilepausen kort – før en ny sesong starter opp. I fjor var det påtrykk helt fram til november.
Arbeidsmengden blir dessuten stor av at mange ikke er flinke nok til å ta vare på syklene sine.
– Manglende vedlikehold i henhold til bruk er et generelt problem, ikke bare blant uerfarne sykkelbrukere. Å vaske sykkelen og smøre kjedet er et minimum av hva folk burde gjøre av vedlikehold selv. Det er også viktig å sørge for å sjekke at bremser og gir fungerer som de skal samt passe på at du har nok luft i dekkene. På den måten har du også glede av sykkelen mye lenger.

Økte omsetningen med 70 prosent
– «Alle» skulle sykle da «koronaen» kom. Vi opplevde en voldsom økning og om lag 70 prosent vekst i omsetning, så for oss ble 2020 et bra år både i butikken og på verkstedet. En annen morsom ting, er at folk ikke bare syklet ute – de kjøpte sykkelruller for å kunne bruke innendørs hjemme da treningssentrene var stengt, forteller Kjetil F. Hansen, butikksjef for Spinn Sykkel­shop Majorstua i Kirkeveien 40, som årlig selger om lag 1500 sykler i året.
Han er imidlertid bevisst på at de gode tidene for sykkelbransjen vil føre med seg utfordringer fordi pandemien har påvirket produksjon og distribusjon av både nye sykler og deler ved sykkelfabrikkene rundt om i verden, som skaper ventetid på leveranser for hele bransjen. Å ta godt vare på sykkelen samt være ute i god tid om man har behov for hjelp, kan derfor være en god idé.
– Vi har satset stort på verkstedet vårt og har fire-fem stykker i sving på fulltid der i sesong. I fjor hadde vi enormt mange oppdrag. Denne sommeren har vi ventelister allerede.

Vil ha det enkelt og klassisk
Roy-Erling Steinsvik ved Majorstuen Sykkelverksted i Hjelms­gate 5 solgte seg under fjorårssesongen tom for elsykler fra det svenske merket han fører, Pilen Cykel, allerede før sommeren. Han har også både mountain bike og gravel bike fra Rocky Mountain, med og uten motor.
– Ellers er det mange som faktisk bare vil ha en helt enkel, klassisk sykkel i god kvalitet – verken mer eller mindre. De egner seg godt som bysykler, samtidig som de duger fint på grusvei også.
Selv er Roy-Erling i utgangspunktet vant til kraftigere skyts enn vanlig sykkel med bakgrunn som bilmekaniker og motor­sykkel som hobby. Som en slags gyllen middelvei, kan man kanskje si, er det altså stadig flere som velger å gå til anskaffelse av elsykkel. Det vil si tråsykkel med elektrisk hjelpemotor.

Som en bil nummer to
– Det er stor etterspørsel etter elsykler. At de har fått et ekstra oppsving i disse tider, er kanskje naturlig med tanke på at de egner seg svært godt til å pendle til og fra jobb, henting i barne­hagen og andre hverdagslige sysler, fordi rekkevidden er god, uten at det krever all verdens krefter. Produsentene forbedrer dessuten batterikapasiteten – motorene blir mindre, samtidig som de blir kraftigere. Det finnes også et bredt utvalg, tilpasset ulike behov. Vi har elsykler i prissjiktet fra 25.000 til 80.000 kroner, forteller Karel Kokaisl, daglig leder ved Bike Brothers Oslo AS i Pilestredet 47B.
– Når det kommer til for eksempel elektrisk lastesykkel, er det en del småbarnsfamilier som bruker denne som en bil nummer to i hverdagen. Der har man både plass til å ha med et par-tre unger som passasjerer og litt oppakning i vognen, som er integrert i sykkelen.

Pop-up i sommer
I Bogstadveien 1 har Birk Sport viet et eget lokale nærmest utelukkende til elsykler i sin nye pop-up-butikk som skal stå til oktober. De cirka 200 kvadratmeterne rommer om lag 120 ferdigmonterte sykler.
– Spesialfeltet vårt er elsykler til terreng-, transport- og by­­sykling. Her har volumet mer enn doblet seg fra 2019 til 2020. Vi ser også gode salgsvolum og økning i kategorien grusracere, men det har vært mangler på denne typen sykler denne våren. Selv om det er etterslep fra fabrikkene på enkelte modeller, har vi likevel et bredt utvalg sykler tilgjengelig, understreker butikksjef Philip Bjørkesett, som forventer jevnt trykk gjennom sommeren.

Fortsatt behov for flere
Hos Anton Sport Sykkeldelisk på andre siden av gaten, i Bogstadveien 2, er også sykkelutvalget stort og har fått bedre plass etter at butikken mer enn doblet størrelsen i fjor høst. Butikksjef Stephan von der Lippe er sikker på at elsykkelen har kommet for å bli, men tror ikke den kommer til å ta over for andre typer sykler.
– Sykkeltypene har blitt såpass spisset etter behov med årene, at det for en entusiast som meg, kan være vanskelig å velge. Selv har jeg både racersykkel, fulldemper, grussykkel, temposykkel og bysykkel, i tillegg til at jeg har lyst til å skaffe meg en elsykkel, så der kan du se, humrer butikksjefen, som i sin tid startet som sykkelreparatør i sykkelverkstedet, som i dag er selve kjernen i butikken.
Med bankende hjerte for Majorstua, påpeker Stephan for øvrig at uansett hvilken type sykkel du velger å ta deg fram på, så er området flott å sykle i. Selv sykler han strekningen Bogstad– Bogstadveien hver dag til og fra jobb.
– Jeg synes Oslo er en flott by å sykle i. En fin tur for å se mer av byen, er å sykle herfra til Bygdøy og bort langsmed kaia – da får du sett mye på kort tid.

Innredet som galleri
Bymiljøetaten i Oslo har utarbeidet et eget sykkelkart som viser hvor man finner sykkelveier, sykkelfelt, sykkelparkering og bysykler i hovedstaden – ruter er også å finne her i området. Byrådet har for øvrig vedtatt at det før 2025 skal være 530 kilometer med sykkelvei i hovedstaden. I dag er det om lag 200 kilometer.
– Oslo har absolutt kommet seg som sykkelby i løpet av de siste årene og mye har skjedd innenfor et forholdsvis kort tidsrom. Jeg har syklet rundt i hovedstaden på vinterføre siden 80-tallet. Den gang var det helt uhørt, men jeg ser at det blir stadig flere helårssyklister og sykkelbrukere, forteller Anders Furulund.
Han vokste opp i København og mener osloborgerne riktignok har en vei å gå før de tar igjen svært så sykkelvante dansker. På tampen av fjoråret startet han opp Vest Sykkelstudio i Neuberggata 9 – innredet som et galleri med kunst og et par flotte eksemplarer av «arten» stilt ut i lokalet.

Graverer i «galleriet»
– Jeg har veldig sansen for eldre sykler. Akkurat som veteranbiler forteller de en historie og har en fascinerende flott mekanisk oppbygning. Dessuten vil jeg at dette skal være et sted som viser at et verksted kan være mer enn en skitten, mørk «hule», men et sted for å få frem håndverket som ligger bak, filosofere litt og ta en kaffepause.
I et monter ligger sykkelringeklokker og kjedebeskyttelser han sjøl, som kommer fra en ubrutt slektsrekke med sølvsmeder før ham, sirlig har gravert. Selv hadde Anders, som egentlig er utdannet sveiser, inntil nylig en toppstilling i dagligvarebransjen.
– Jeg følte jeg mistet meg selv i karriereracet og har sagt jeg har villet gjøre dette i lang tid. Jeg kunne ikke bare la det bli med snakk, derfor måtte gjøre alvor av det nå – pandemien til tross. Min første jobb var på et sykkelverksted i Torggata som 19-åring. Seinere flyttet jeg til Danmark igjen, tok sveiseutdanning og sveiset sykkelrammer. Med sykkelstudioet her har jeg endelig funnet tilbake til gnisten og et felt jeg virkelig elsker: sykkel. ○

1. Anders Furulund har innredet det forholdvis nyåpnete sykkelverkstedet sitt, Vest Sykkelstudio, som et kunstgalleri.

2. Martin Seweryn (t.v.) og Konrad Wilk har mer enn nok å henge fingrene i på verkstedet til Spinn Sykkelshop Majorstua.

3. Driver Erling Jensen sjekker et hjul hos Fagerborg Sykkelverksted.

4. Roy-Erling Steinsvik ved Majorstuen Sykkelverksted i Hjelmsgate 5.

5. En elektrisk lastesykkel er hos en del småbarnsfamilier å regne som en bil nummer to i hverdagen, forteller Karel Kokaisl, daglig leder ved Bike Brothers Oslo AS.

6. Ole Martin Ulvesli (t.v.), Alex Binns, Wilmer Carrero Toro og Stephan von der Lippe foran sykkelverkstedet hos Anton Sport Sykkeldelisk.

7. Marcus Kaasa (t.v.) og Philip Bjørkesett ved Birk Sports pop-up med henholdsvis en beige bysykkel med trekurv foran og en grå elsykkel med kurv bak.

Tekst og Foto Ingri Valen Egeland