LOADING

Type to search

Tok til gatene sammen

aktiviteter bogstadpuls

Tok til gatene sammen

Pål Erik Johnsen og David Abotor jobber begge i handlegaten. Da pandemien gjorde at det meste måtte stenge ned, påvirket det arbeidsdagen deres ytterst forskjellig. Sammen hentet de energi i gatene med løpeskoene på. Nå har duoen tatt det hele til nye høyder.

I oppveksten bar begge samme klubbnavn på fotballdrakten – riktignok ikke på samme lag. Ett år skiller dem i alder, men de to spreke karene kommer fra samme sted, Gimsøy i Skien.
– Vi var på hils og kjente til hverandre gjennom fotballen hjemme i Gimsøy, sier Pål Erik (38) og David (37). Det var likevel først etter at begge hadde begynte å jobbe i handlegaten på Majorstuen – der Pål Erik er butikksjef hos Meny i Bogstadveien og David selger hos Filippa K i Hegdehaugsveien – at de to virkelig lærte hverandre å kjenne.
I løpet av de siste årene har et solid vennskap utviklet seg gjennom deres felles lidenskap for å legge bak seg kilometer etter kilometer til fots.
Tidligere tilbakela Pål Erik for det meste antallet løpte meter med gress under beina på fotballbanen, før han fikk lyst til å løpe lengre distanser.
Mens Pål Erik helt opp i voksen alder holdt det gående som aktiv fotballspiller, tok friidretten og satsing på sprintdistansene 200 meter og 400 meter etter hvert over for David. Inntil for fire år siden.
– Jeg var i grunnen litt lei av å drive med sprint og systematisk trening uten at jeg fikk de resultatene jeg håpet på. Plutselig føltes det tungt å pakke bagen for å dra på trening på Bislett liksom. Det var ikke gøy lenger. Da var det på tide å slutte, sier David åpenhjertig.
Året etter slang han seg imidlertid med på Sentrumsløpet fordi en kompis skulle delta. Det gjorde sitt til at gnisten ble tent på ny, og løpegleden kom tilbake.

Har blitt mange sene kvelder
– Når jeg gjennomførte et ti kilometer langt løp såpass bra uten å ha trent meg opp eller forberedt meg noe på forhånd, ble jeg nysgjerrig på hvordan jeg ville ha plassert meg om jeg faktisk hadde trent systematisk.
Dette ble en trigger for å satse igjen for David, som fikk utarbeidet et ordentlig treningsprogram. Da sprinteren fikk øyn­ene opp for langdistanse, hektet distanseglade Pål Erik seg på treningen.
– Jeg spiller i band. Så i en del år har jeg sittet mye bak trommesettet, og det har blitt mange sene kvelder, så jeg ville komme meg i skikkelig form.

Fikk luftet hodet
Da koronaviruset kom feiende over landet, ble det vesle treningsfellesskapet ekstra viktig for dem begge.
– Jeg satt som en kone hjemme og ventet på at mannen skulle bli ferdig på jobb, humrer David. Mens han ble permittert da omtrent alt annet enn dagligvarebutikker ble pålagt å holde dørene stengt av smittevernhensyn, ble presset på dagligvareansatte som butikksjef Pål Erik og kollegene større enn noen gang. For David ble den felles treningsøkten noe å fylle dagene med – for Pål Erik et etterlengtet pusterom etter endt arbeidsdag.
– Du blir utslitt og tung i hodet. Trening blir du ikke sliten av på den samme måten. Det føltes godt å kunne få luftet hodet etter en lang dag og bare løpe på, slår Pål Erik fast.

 

Hadde gatene for seg selv
De to tok tomme gater i bruk for å trene. Med det fikk de sett den vanligvis travle handlegaten de arbeider i og området rundt med nye øyne.
– Alle satt inne. Det var ingen i gatene. Vi hadde dem helt for oss selv – det var litt deilig, sier duoen. Viktigst var det likevel at de hadde hverandre.
– Det er sjelden begge to har en dårlig dag samtidig. På den måten kan vi dra hverandre fremover hele tiden. Jeg føler at jeg blir en mye bedre løper med ham ved siden av meg, konstaterer David.
– Det er helt klart slik for min del også, legger Pål Erik kjapt til.
– Vi har det gøy når vi løper sammen og prater om det meste, så det blir mye vas og tull underveis.

 

50.000 skritt om dagen
Flere ganger i løpet av koronatiden passerte den spreke duoen 50.000 skritt hver om dagen.
– Jeg var permittert i til sammen seks måneder. Da jeg kom tilbake på jobb for første gang, fikk jeg faktisk store muskelsmerter, så jeg måtte ta smertestillende. Det ble en skikkelig omstilling for kroppen å gå fra å løpe så mye til å stå rett opp og ned på betonggolv i flere timer. Det var grusomt, forteller David lattermildt.
Da trafikken og folkelivet tok seg opp igjen, måtte de to søke andre steder for å få trent, men de liker seg fortsatt i området og tar gjerne en løpetur i Frognerparken eller rundt Ullevål sykehus. Er de ute på skikkelig langtur, går kanskje veien helt til Fornebu eller Høvik.
– Er jeg ute og løper alene en søndag, kan jeg fort legge bak meg 32 kilometer, sier Pål Erik. I gjennomsnitt løper både han og David nå 100 kilometer i uken.

Håndplukket som ambassadører
Gjennom pandemien har de to vært drevet av egen motivasjon og hverandres støtte. Tidsmessig har de stort sett kun hatt egne pulsklokker å gå etter og måle seg med.
Nylig fikk begge på sin side endelig testet kreftene skikkelig for første gang på lenge – og fikk bevis for at all treningen de har lagt ned i koronatider har gitt resultater. 18. september gikk nemlig Oslo Maraton, som i år feirer førti år, av stabelen for første gang siden pandemien brøt løs.
Både David og Pål Erik er med sin positive treningsinnstilling håndplukket som ambassadører for det jubilerende gateløpet som er et av Norges største. Viktigst for dem begge er at det skal være løpegleden som driver både dem og andre fremover – uavhengig av hvilken form man er i og hvilket utgangspunkt man har.

Personlig rekord for begge
– Oslo Maraton var vellykket for begge to. Alt klaffet hundre prosent. For min del var det en stor dag med ny personlig rekord, sier David. Han slo egen tidligere bestetid på ti kilometer, 36.36, med over halvminuttet og kom akkurat under 36 minutter med tiden 35.59.
Også for Pål Erik, som løp over dobbelt så langt, ble det ny personlig rekord med nesten to minutters margin da han løp inn til tiden 1.13.55 og plasserte seg som nummer 37 i NM-feltet i halvmaraton.
– Løpet gikk utrolig bra. Det var en vanvittig fin opplevelse i min første ordentlige konkurranse. Jeg var veldig spent på forhånd. Det er vanskelig å vurdere hvordan man best skal drive opptrapping mot løp og justere treningsmengden. Jeg roet ned litt de siste to dagene før halvmaratonen og følte jeg fikk forberedt meg godt.

Dyrker matinteressen
Duoen mener man skal ta seg tid til å glede seg over gode resultater.
– Det er viktig å feire litt, konstaterer de to i kor. Da er god mat en viktig faktor. Selv om det like før løp helst er enkel kost som havregryn og frokostblanding det går i, og det rett etter målgang oftest er enkle kilder til raske karbohydrater som står høyest i kurs, disker Pål Erik ellers gjerne opp med treretters meny – kanskje klinkes det også til med en tiretters meny iblant.
– Vi har heldigvis noen særdeles flinke kokker hos oss på Meny som jeg forsøker å suge til meg kunnskap fra og lære litt av – det hender de setter meg litt på plass også. Vi har hatt mange morsomme middager hjemme hos meg der kokkene har fått boltre seg, og jeg har plukket opp noen tips på kjøkkenet underveis, humrer Meny-butikksjefen i Bogstadveien, som i mange år før den tid jobbet hos Meny Colosseum.
– David er for øvrig lidenskapelig opptatt av gin, så han bidrar med drinker innimellom, legger Pål Erik til.

Motebevisst modell
Løping og god mat og drikke er likevel ikke det eneste som opptar de to. David – som omgir seg med stilfulle plagg i hverdagen som selger hos Filippa K og tidligere har arbeidet hos Samsøe & Samsøe i Bogstadveien – er også modell og har en velutviklet motesans. Modelloppdrag ble det som så mye annet, på sin side lite av i koronatider.
For Pål Erik, som er trommis i bandet Yonder, ble det heller ikke mange spillejobber. En annen drøm ble det også satt en effektiv stopper for da koronaviruset bredte om seg.
– Jeg er en ivrig seiler. Akkurat like før pandemien brøt ut hadde vi parkert seilbåten vår i San Sebastian. Planen var å reise videre til Portugal etter at den hadde ligget noen måneder i vinteropplag der, men det lot seg naturlig nok ikke gjennomføre da. Nå håper jeg at vi kan få sluttført seilasen i slutten av oktober, forteller han.
I desember setter imidlertid både Pål Erik og David kursen mot Spania med en gjeng på ti-tolv stykker på slep som heiagjeng. Der venter sesongavslutning for løpssesongen med maraton i Malaga 12. desember.
– Vi skal peise på og løpe fort. Det blir det første store løpsarrangementet vi deltar på utenlands for oss begge. Det gleder vi oss utrolig mye til. Vi har tre løp igjen før sesongen er over, så vi satser på at vi fortsetter den gode kurven etter Oslo Maraton, avslutter de to, som altså har lagt deler av det gode grunnlaget gatelangs på Majorstuen gjennom det siste drøye året. ○

1. David Abotor (t.v.) og Pål Erik Johnsen har tilbrakt mye tid sammen gatelangs med asfalt under beina. Her på grønnere underlag i Frognerparken, der de gjerne tar seg en løpetur iblant.

2. Duoen blir motivert av å løpe sammen og drar hverandre fremover.

3. Til daglig jobber Pål Erik som butikksjef på Meny i Bogstadveien og har en stor interesse for mat.

4. Motebevisste David jobber som selger hos Filippa K og tar modelloppdrag ved siden av.

5. David og Pål Erik tøyer ut i Vigelandsparken.

Tekst Ingri Valen Egeland Foto Ingri Valen Egeland og Privat