LOADING

Type to search

Hemmelig hage i handlegaten

aktiviteter Nyåpning

Hemmelig hage i handlegaten

Bak store trær ved et travelt veikryss med trikken susende forbi, ligger en liten, grønn lunge der skjulte skatter gjemmer seg.

«21» står det på stolpen ved en lukket smijernsport. Gjerdet som omslutter porten, er åpent i begge ender. Det gamle nummerskiltet er det som nå vitner om at området som i dag er til glede for alle som ferdes i strøket, en gang var en skjermet villahage tilhørende en staselig bolig tegnet av arkitekt Georg Andreas Bull.
I dag er den grønne lungen i krysset der Hegdehaugsveien møter Josefines gate, nærmest å regne som en hemmelig hage midt i en av hovedstadens travleste handlegater. I «den hemmelige hagen» skjuler seg så mangt.

Farger, diamanter og fjær
Grøntområdet har vært i kommunes eie i om lag åtti år og ble etter hvert til den offentlige parken Hygeaparken. I 2015 ble den gamle villahagen opprustet for allmenn bruk på ny og gitt navnet Josefines park – oppkalt etter Josefines gate like ved, som igjen har sitt navn etter italienskfødte dronning Josefine, som var dronning av Norge og Sverige fra 1844 til 1859.
For syv år siden fikk grønne vekster selskap av et magisk tre med fargerike forgreininger og hulrom fylt av store diamanter – voktet av et fjærkledd vesen ved en av inngangene til parken.

Skulpturer, stand-up og viser
Med Fredrik Raddum sine skulpturer – den seks meter høye Fondi tenere e belle og den mindre metallskulpturen Den proteksjonistiske høna – ble parkområdet i Homansbyen nemlig også til en aldri så liten skulpturpark.
Både store og små kan berike sinnet i skulpturparken. I Josefine Vertshus på andre siden av gaten, er det for øvrig mulighet for kulturelt påfyll. Det velkjente vertshuset har gjennom mange år være en sentral scene for både visesang og stand-up. Blant annet har Josefine Visescene hatt faste visekonserter i nærmere tretti år.

Lokal location
Daglig leder i Majorstuen & Bogstadveien Næringsforening, Jon Annar Berntsen, har kort vei til Josefines park fra sitt kontor i Hegdehaugsveien. Han håper flere vet å sette pris på den skjulte perlen.
Tilbaketrukket fra det travle livet like utenfor, skaper parken plass til pusterom blant trær og skulpturer – under bysolen eller i lyset fra gatelyktene når parken lyses opp om kvelden.
Bogstadveien Magasinet sin moteserie i denne sommerutgaven er lagt til de idylliske omgivelsene.
– I 17 år har vi brukt lokale og unike steder hvor vi kan ta våre moteserier. Vi gjør dette hver vår, sommer, høst og vinter. Dette var vår 66. moteserie i nabolaget. Denne gang ble moteserien altså lagt til i Josefines park rett utenfor eget kontor, forteller Berntsen.

Tekst Ingri Valen Egeland foto Ingri Valen Egeland og Jon Annar Berntsen

Les mer i sommermagasinet her: