LOADING

Type to search

Fiks ferdige fyldige smaker

bogstadpuls Mat og Drikke

Fiks ferdige fyldige smaker

Du trenger ikke fyre opp grillen, for å kunne by på smakfulle sommermåltid. Med et utvalg spekeskinker, oster og godt tilbehør, er maten klar for servering nærmest uten forberedelser.

For mange er sommer ensbetydende med grillmat. Ost- og delikatesseansvarlig Linda Hansen ved Jacob’s Majorstuen mener likevel det er verdt å huske på at det finnes et vell av valgmuligheter som kan sette en ekstra spiss på smaksopplevelsen en sen sommerkveld.
– Grillmat er for all del godt det altså, men man må ikke glemme all annen deilig mat som passer bra om sommeren – som spekemat, gode oster og grønne olivener for eksempel. Det kan serveres som forrett eller snacks, men også være fullgod middag anrettet på den rette måten.
– Gå for en eller to utsøkte skinker og et par-tre spekepølser på fatet – totalt 120 til 150 gram per person. Vil du servere det som middag, kan du ha mer av tilbehøret ved siden av, i form av grønnsaker, nypoteter og focaccia for eksempel. Ellers er det alltid superenkelt å sette frem olivener, artisjokker, ostefylte paprika, soltørkede tomater, nøtter og grissini, så slipper man stå på kjøkkenet i det hele tatt.

Byr gjerne på smaksprøver
– Det er ved å smake selv, man virkelig kjenner forskjellen, sier Linda, som gjerne byr på smaksprøver over disken. Selv har hun bakgrunn som kokk, vinkelner og yrkesfagpedagog og har viet hele sitt voksne liv til kokekunsten.
– Jeg blir glad av å stå her og kunne spre matglede på denne måten, smiler hun.
– Selv om det finnes mange gode produkter ute i selvbetjening­en også, vil jeg at flere skal kjenne på gleden ved å legge opp og servere nyskårne spekeskinkeskiver på fat – det blir liksom noe helt annet enn å ta ut innholdet fra en plastinnpakning. Det er selvsagt dyrere, men verdt det, etter min mening.
– Man trenger heller ikke så store mengder. La de dyreste skinkene være stjernen på tallerkenen og kombiner dem med noen få, andre rene smaker, er hennes oppfordring.

Mørk sherry og musserende rødvin
Ost, Manchego, og ristede mandler fra samme opprinnelsesland, er det perfekte følget til den spanske Ibérico-skinken, ifølge den ost- og delikatesseansvarlige.
Til den franske Bigorre-skinken, laget av en griserase fôret opp på blant annet kastanjer, trekker hun frem en ost fra samme distrikt, Ossau Iraty.
– Til kraftige, smakfulle spanske og franske skinker ville jeg servert sherry. Mange rynker litt på nesen når jeg sier det siden de gjerne forbinder sherry med noe søtt som gamle tanter serverer, men mørkere sorter som Amontillado og Oloroso, har en helt annen, mer kompleks karakter og er absolutt å anbefale. Lambrusco, musserende rødvin, kan være et morsomt alternativ om spekepølser står på bordet.

Helnorsk «italiener»
– Vi er veldig stolte av å kunne selge helnorske italienskinspirerte spekepølser fra Ask Gård. Mens tradisjonelle norske spekepølser ofte har en søtlig smak fordi det gjerne er sirup og blod i oppskriften, er disse fyrrige og smakssterke med blant annet smak av paprika, pepper, trøffel og fennikel, forteller Linda.
Spekepølsene kan også brukes som topping på pizza i sommervarmen, foreslår den ost- og delikatesseansvarlige.
– Der mange bruker bacon, liker jeg gjerne å bruke sprøstekt spekeskinke i stedet. Å toppe sommerkålen med et dryss av det, er veldig godt. Personlig er saltimbocca en av mine favorittretter. Det er også enkelt – å pakke et tynnbanket stykke kalvekjøtt i spekeskinke og salvie, steke på middels høy varme, koke ut restene i pannen med hvitvin til god sjysaus, montere med litt smør og servere med båtpoteter, solmodne tomater og italiensk rødvin til. Da trenger i alle fall ikke jeg mer – så fort jeg får den første biten i munnen, er jeg allerede mentalt på vei til solfylte Italia, humrer Linda.

1. Oste- og delikatesseansvarlig Linda Hansen hos Jacob’s holder frem en «skatt» fra oste­disken – fløyelsmyk, kremet blåmuggost med trøffel.
2. Et bugnende fat med blant annet italienskinspirerte, norske spekepølser og smakfulle spekeskinker fra Sør-Europa.
3. Manchego og ristede, spanske mandler passer naturlig nok perfekt til spansk spekeskinke.
4. Det finnes nok av olivener og annet tilbehør å velge mellom i delikatessedisken hos Jacob’s.
5. Under osteklokkene finnes mange fristelser.

Tekst og foto Ingri Valen Egeland

Essendrops gate 9 | 48 25 68 05 | www.jacobs.no

Les mer i sommermagasinet her: