LOADING

Type to search

Har det meste til de fleste

bogstadpuls interiør

Har det meste til de fleste

Hos Hegdehaugens Jernvarehandel kan du finne nyttige gaver selv til den som «har alt». Med små grep kan det du gir bort gjøres helt unikt.

– Du finner andre ting hos oss enn det du gjør i kjedebutikkene. Vi setter sammen vårt eget sortiment og importerer spesielle varer fra blant annet Tyskland, Italia og Polen, der de har mange flotte kurver for eksempel. Det gjør nok at vi skiller oss ut litt, konstaterer Nina og Pål Reinung.
Søskenparet er tredje generasjon i familiebedriften. Hegdehaugens Jernvarehandel har holdt det gående siden 1916, som en av de eldste i området.
– Du må ikke inn på et kjøpesenter for å finne oss. Vi ligger her midt i handlegaten i dette flotte strøket med sidegatene rundt oss, slik vi alltid har gjort, fortsetter de to.

Peis på bordet
Den tradisjonsrike jernvarehandelen brer seg over tre etasjer i den gamle bygården med avdelinger for både kjøkken, baderom, verktøy og jernvarer, peisutstyr og husholdningsartikler.
– Flere fyrer mer etter at strømprisene skjøt i været. Gnistfangere, peisrister, peissett og vedkurver i kobber, messing og jern selger vi mye av om dagen. Vi begynte å føre TenderFlame på høstparten. Bordlyktene og bordpeisene derfra gjør at man kan fyre helt uten pipe. De går på deres egenutviklede TenderFuel, som er sot- og luktfri, i tillegg til å være mindre brannfarlig enn annet drivstoff, forteller Pål.
Levende lys er dessuten gjerne med på å skape stemning i julehøytiden. Også her finnes mer brannsikre alternativer. Batteridrevne vokslys i flere fasonger – blant annet formet som juletrær – fra Uyuni Lightning har LED-lys som lett kan forveksles med naturlig flamme.
– Disse kan til og med tidsstyres og skrus av og på med fjernkontroll. Vi har også juletrebelysning som fungerer på samme måten, fortsetter han.

Syltevoks og marsipangrisformer
– Et juletreformet Uyuni-lys kan også være en god gaveidé, foreslår Nina.
– Det er hyggelig å gi bort noe folk kan ha glede av i enten julen eller i hverdagen ellers, legger hun til.
– Et fint kjøkkenhåndkle med julete mønster eller en kakeboks med koselig motiv er fine gaver. Kakeboksen kan fylles med småkaker enten du baker selv eller kjøper for å fylle på. Jeg synes alltid det er hyggelig å «krydre» tingene du gir bort ved å legge ved noe som gir mening med tanke på bruksområdet – enten det er en hvitløk til hvitløkspressen eller en god ost til osterivjernet. Selv har jeg hatt med brødform som vertinnegave og bakt et ferskt brød som jeg har lagt i brødpose ved siden av, forteller Nina.
– Vi har alt fra syltevoks til marsipangrisformer. Generelt er det mye det går an å lage selv som kan gis bort på en litt fin måte – enten du fyller mangochutney eller syltet rødløk på et norgesglass eller eggelikør på en patentflaske for eksempel. Det viser en spesiell omtanke også – det gjør det litt ekstra flott å gjøre det på den måten.

Kjelleren full av trillebager
Det store utvalget til tross, har det driftige søskenparet og kollegene god oversikt og kunnskapen som trengs for å veilede kundene gjennom de mange valgmulighetene.
– Det er vel ikke så mange andre steder enn hos oss du finner så mange knotter, håndtak og beslag på rekke og rad. På baderom ser vi mer sorte detaljer enn før for eksempel. Store hattekroker er det flere som vil ha. Vi selger også dørmatter i kokosfiber etter mål – det er ikke alle som gjør det, forteller Pål.
– Også må vi jo nesten nevne at vi har kjelleretasjen vår full av trillebager. Jeg tror ingen slår oss på utvalget der – vi har sikkert seksti ulike. Det er alltid like hyggelig hver gang vi ser folk gå forbi med dem her ute i handlegaten, avslutter Nina med et smil.

1. Hjemmelagede gaver kan fylles på norgesglass og patentflasker, foreslår Nina Reinung. Hos Hegdehaugens Jernvarehandel finner du det som trengs i kjøkkenavdelingen.
2. Pål Reinung viser frem det brede utvalget av antikke og mer moderne dørhåndtak, beslag og knotter.
3. Virkelighetstro «flammer» på batteridrevne vokslys i både juletreform og telysformat inni glassjuletrær fra Hadeland Glassverk.
4. Flotte kakebokser med julemotiv og alt som kreves til baksten for å få fylt dem utstilt på et bord i den tradisjonsrike jernvarehandelen.
5. Søskenparet Pål og Nina Reinung er tredje generasjon drivere av den tradisjonsrike familiebedriften i Bogstadveien. Her i butikkens baderomsavdeling.Tekst og Foto Ingri Valen Egeland

Bogstadveien 17 | 22 46 06 05 | www.hegdehaugen.no

Les mer i julemagasinet som er ute nå: