LOADING

Type to search

Storbyfølelsen

aktiviteter bogstadpuls

Storbyfølelsen

Trodde du det trengtes ferieplanlegging og utenlandsbillett for å kunne kjenne på storbyfølelsen? For familien Folkøy Hermansen fra Drøbak kom det som en overraskelse at den skjulte seg kun en halvtimes busstur hjemmefra.

– Jeg kjente nesten jeg fikk reisefeber av å skulle ta bussen inn til Oslo. Da vi tok med oss bagasjen, og jeg hørte lyden av hjulene på trillekoffertene som traff asfalten, kjente jeg faktisk på feriefølelsen, så man trenger ikke alltid reise så langt for å få litt avkobling i hverdagen, forteller Marianne Folkøy Hermansen med et smil.
Ektemannen Anders Folkøy Hermansen nikker enig. Tenåringssønnen Kasper er på sin side opptatt med å fordype seg i det som skjer på mobilskjermen sammen med jevngamle Madeleine Martinsen Østlie som er med kjæresten og familien på bytur.
– Det er veldig hyggelig å kunne gjøre noe slikt sammen en helg. Det er ikke alltid det er like lett å få med seg ungdommen på ting med mamma og pappa lenger. Derfor er det ekstra fint å se at alle trives og koser seg, fortsetter Marianne.

 

Utladet på en god måte
De fire sitter samlet rundt et bord hos Der Peppern Gror. Maten er i ferd med å synke ned i magen etter et bedre måltid hos den indiske restauranten i Bogstadveien 1.
– Det har vært så mange inntrykk at jeg kjenner man blir litt utladet – på en god måte vel å merke.
Likevel har det bare gått ett døgn siden de gikk av bussen i Oslo sentrum en fredag ettermiddag og fant veien videre opp til Bogstadveien for å sjekke inn på Thon Hotel Gyldenløve, som ligger sentralt plassert midt i handlegaten.

Verdens beste saus
Å kunne sette fra seg bagasjen, pynte seg litt, senke skuldrene i avslappede, rustikke omgivelser og få middagen servert bare et par timer etter at man avsluttet den vante skole- og arbeidsuken, slår sjelden feil.
Noen få skritt inn fra handlegaten ligger Brasserie Blanche som en liten, skjult fransk perle i Josefines gate 23.
– Vi voksne gikk for andebryst med utsøkt vinmeny til, mens ungdommen ville ha entrecôte. Det var så godt at vi endte med å spise opp det tenåringene ikke orket. De hadde fått servert verdens beste bearnés til entrecôten, så den kunne vi ikke la gå til spille, humrer Marianne når hun forteller om den gastronomiske opplevelsen.

Over 150 spisesteder
– Det er nok ikke alle som er klar over at det faktisk finnes over 150 spisesteder på Majorstuen, konstaterer daglig leder i Majorstuen & Bogstadveien Næringsforening, Jon Annar Berntsen.
Mangfoldet i spisetilbudet, så vel som i butikker, opplevelses- og overnattingsmuligheter, er noe av det som gir sjel og særpreg til området, mener han.
– Vi har et utrolig stort og spennende mangfold av enkeltstående butikker, større kjeder og unike konsepter i hovedgaten og sidegatene. Her finner man alt fra personlige og hyggelige hotell og pensjonater midt i Bogstadveien og Hegdehaugsveien til intime boutiquehotell og større hotell ellers i området, sier Berntsen.

Flere skulpturparker
For den kulturinteresserte er det mye å hente i denne delen av byen, som er innrammet av Slottsparken i den ene enden og Frognerparken i den andre.
Foruten Slottet og Vigelandsparken, er også andre viktige institusjoner som Kunstnernes Hus, Litteraturhuset og Norges musikkhøgskole å finne innenfor en forholdsvis kort radius, der det ellers bugner av blant annet små og store gallerier.

Vigelandsparken er heller ikke den eneste skulpturparken i området – i Oscars gate ligger TBS Gallery, som er en permanent samling av Tore Bjørn Skjølsviks kunstverk, og i Josefines park i Homansbyen står Fredrik Raddums seks meter høye skulptur «Frondi tenere e belle» og den lille metallskulpturen «Den proteksjonistiske høna».
– Det skjer mye her til enhver tid, enten det er standup eller visekonserter på Josefine Vertshus eller show og større oppsetninger på Chateau Neuf, sier næringsforeningslederen.

En bit av Broadway
Etter en fransk aften på Brasserie Blanche, var Chateau Neuf i Slemdalsveien 15 neste destinasjon for kvelden for familien Folkøy Hermansen.
– Vi har noen venner som er veldig flinke til å dra oss med på musikaler, så vi har vært på oppsetninger på Chateau Neuf flere ganger før. Det er alltid moro. Du får et snev av Broadway i lille Oslo liksom, synes Marianne.

Produksjonsselskapene Taran og StarWorks har i løpet av de siste årene oppført en rekke musikaler og oppsetninger i Majorstuens storstue.
For øyeblikket er det den verdenskjente musikalkomedien «Sister Act», basert på den bestselgende filmen med Whoopi Goldberg og Maggie Smith fra 1992, som står på plakaten, med Anna-Lisa Kumoji og Mia Gundersen i hovedrollene.

Spesiell spasertur
For familien Folkøy Hermansen var showet på Chateau Neuf med på å ramme inn hele opplevelsen.
– Jeg synes det ble så mange høydepunkter etter hvert at det nesten er vanskelig å plukke ut ett. Spaserturen opp til showet da det fremdeles var åpne butikker man kunne titte inn i underveis og glede seg til shopping dager etter, var fin og spesiell.

– Å kunne lande litt i loungen på hotellet etter forestillingen før vi la oss, var også godt. Det var så stille og deilig stemning, selv om hotellet ligger midt i handlegaten. Der kunne vi sitte og skravle med ungdommene før vi tok kvelden. Å sette seg ned og snakke sammen på den måten, er man oftest ikke så flink til å gjøre ellers, fortsetter hun.

Pusterom og spesielle butikker
– Generelt må jeg si at jeg er overrasket over at det i et såpass travelt strøk finnes så mange små pusterom både i form av små kafeer, benker og parker. Det gjør noe med hele shoppingopplevelsen og gir assosiasjoner til større storbyer. Det er så mange koselige småbutikker og spesialforretninger du ikke finner andre steder.
– Jeg elsker å gå på ski og bevege meg ute i kulden. Av den grunn er jeg på jakt etter hansker med varmetråder i. Da blir man veldig glad over å finne en helt egen hanskeforretning her, sier Anders.
– Det er her alle de fine butikkene er, kommer det kjapt fra Madeleine.
– Noen av oss drar hjem med litt mer bagasje enn vi kom med også, sier Marianne mens hun gløtter bort på Madeleine som har flere handleposer med dagens «fangst» stående inntil bordbenet på restauranten.
– Vi kunne fint ha shoppet i et par–tre timer til og merket oss flere ting vi ville kjøpe, så vi må tilbake.

Annerledes og eksklusivt
– Det er så lite som skal til for at alt føles litt annerledes og mer eksklusivt. Man trenger ikke reise så langt heller. Du trenger ikke ta en full uke – en helg holder, så kan man dra litt tidligere fra jobb på en fredag, sier Marianne som til daglig jobber med å sy Lises festdrakt i systuen som svigermor driver. Mannen Anders jobber med IT.
– Før vi fikk barn, hadde vi egentlig bestemt oss for at vi skulle ta minst én storbytur i året. Nå vet vi jo at storbyfølelsen ligger bare en halvtimes busstur unna, så da kan vi kanskje unne oss Oslo-tur litt oftere. De gangene vi har dratt hit, har det gjerne vært for å besøke familie eller venner. Når vi har vært i Oslo, har vi dessuten oftest holdt oss i bykjernen, forteller drøbaksparet.
– Denne helgen vil absolutt gjøre at vi vil bruke byen på en annen måte. Vi kommer helt klart tilbake til Bogstadveien, sier Marianne og Anders som denne gangen kombinerte hotelloppholdet med å besøke noen venner før de satte seg på bussen hjem igjen.

Bruk området aktivt
Også de som bor på Majorstuen selv bør bli flinkere til å bruke området, mener næringsforeningsleder Jon Annar Berntsen.
– Jeg tror nok flere i visse tilfeller nesten kjenner andre europeiske storbyer bedre enn byen de bor i fordi man har en litt annen tilnærming og innstilling når man reiser til et sted som turist. Det er ingen grunn til at vi ikke skal ta vår egen by i bruk på den samme utforskende måten.
– Finn ut hva som ligger i sidegatene, test ut en ny restaurant eller unn deg en overnatting, selv om du ikke bor så langt unna, oppfordrer Berntsen.

Tekst Ingri Valen Egeland Foto Aurora Torres Heyerdahl, Tovita Razzi og Ingri Valen Egeland

Previous Article
Next Article