LOADING

Type to search

Blunking er bra for øynene

aktiviteter bogstadpuls velvære

Blunking er bra for øynene

Høsten bringer ikke bare med seg kaldere vær, men for mange også tørre øyne. Optikerne ved Interoptik Majorstuen vet hvordan du best tar vare på øyehelsen
din, for å sikre et godt og behagelig syn året rundt.

– Tørre øyne er et veldig vanlig problem, selv om mange ikke er klar over at de har det. Vi oppdager det gjerne gjennom en vanlig synsundersøkelse, sier optiker Ingeborg Oland, som er daglig leder hos Interoptik Majorstuen.
Særlig nå om høsten og inn i den kaldere delen av året, kan mange merke økte plager. Gjerne fordi vi oppholder oss mer innendørs, forteller Oland.

Overraskende symptom
Et av de vanligste symptomene på tørre øyne er, overraskende nok, rennende øyne. – Det høres kanskje rart ut, men økt tåreproduksjon er hjernens og kroppens praktiske svar på problemet med tørre øyne. Dessverre inneholder ikke disse tårene nok fettstoff til å holde på fuktigheten, forklarer Oland.
Kort fortalt består tårer av et slimlag, vannlag og fettlag. De aller fleste tilfellene av tørre øyne skyldes svikt i de meibomske kjertlene som skiller ut fettet til tårefilmen. Disse kjertlene ligger i øyelokkene våre, sier Oland. Når fettlaget blir tynnere beskyttes ikke lengre vannlaget i tårefilmen. Ettersom vannlaget ikke lengre er beskyttet, vil det raskt fordampe og hornhinnen mister beskyttelsen.

Varme- og lysbehandling
Interoptik Majorstuen har flere års erfaring med tørreøynebehandling. De har siden 2018 hatt E-Eye. Det er en lysbehandling som sender korte og spesifikke lysglimt på definerte punkter rundt øyene. Lyset og varmen stimulerer nervene og kjertlene på øyelokket. Målet er å få bedre produksjon av fett til tårefilmen.
Vi behandler flere ganger med kortere intervall til ønsket resultat er oppnådd, og kan senere gjenta behandling for vedlikehold, forklarer optiker Torill Wæhre. Selv om vi ikke kan gi garantier, har hun flere suksesshistorier på lager.
– Det er selvfølgelig hyggelig å høre om folk som endelig slipper å gå med lommetørkle for å tørke tårer hele tiden.

Formel for blunking
Mange bruker mye tid foran ulike skjermer i løpet av dagen, både mobilskjerm, dataskjerm og TV-skjerm.
– Skjermbruk påvirker øynene. Vi blunker rett og slett mindre når vi ser på en skjerm, forteller Oland. Resultatet er at øynene ikke blir tilstrekkelig fuktet av blunking, og så blir øynene tørre. Men optikerne Oland og Wæhre har et triks i ermet som alle kan bruke: Blunkeformelen.
– Blunkeformelen er 20-20-20 – Hvert tjuende minutt bør du ta en skjermpause på tjue sekunder. Bruk pausen til å se på noe som er lengre unna deg enn skjermen. Når du har funnet noe å feste blikket på, blunker du tjue ganger, forklarer Wæhre.

 

Det er hjelp å få
Optikerne hos Interoptik Majorstuen holder seg oppdatert på ny forskning og behandlingsmetoder. Selv om meibomsk kjerteldysfunksjon er den vanligste årsaken til tørre øyne er det også sykdommer og skader som rett og slett kan føre til for lite produksjon av tårevæske.
– Da kan sclerale kontaktlinser være aktuelt. De er større enn standard kontaktlinser. Linsen hviler lenger ut på øyet og kommer ikke i kontakt med hornhinnen, som dermed beskyttes. Dette gir økt komfort og optimalt syn, og kan brukes av personer med tørre øyne, skader eller svært ujevne hornhinner.
For de to optikerne er det viktig at folk ikke går rundt og plages unødvendig med øynene sine.
– Dersom du merker plager når du sitter ved skjermen eller kjenner deg igjen i symptomene, er det lurt å ta kontakt for både riktig undersøkelse og en god behandling av tørre øyne, avslutter Wæhre.

1. Ingeborg Oland, daglig leder.
2. Scleral-kontaktlinse beskytter hornhinnen og gir økt synsskaphet.
3. Øyets struktur og tårefilm.
4. Torill Wæhre og Ingeborg Oland.

Tekst Elisabeth Tjøsvoll Foto Elisabeth Tjøsvoll og Ingri Valen Egeland

Bogstadveien 66 | 22 46 61 44 | www.interoptik.no

Les høstmagasinet her: