LOADING

Type to search

Én person, uendelige muligheter: Singelkokken deler smaken av matlaging for én

Mat og Drikke Nyåpning

Én person, uendelige muligheter: Singelkokken deler smaken av matlaging for én

Mat er mer enn en nødvendighet for «Singelkokken» Pål Robert Jahnsen. Nå deler han lidenskapen og gleden med å lage mat for én i en travel hverdag med sin splitter nye kokebok «Én til bords».

Så hvem er Singelkokken?
Pål Robert Jahnsen gir oss et smil som lyser opp kjøkkenet hans i sjette etasje i Bogstadveien. Han forteller med en fortrolig latter i stemmen:
– Navnet kommer fra min status som singel over en lengre periode, samtidig som jeg ønsket å nå ut til flere med matlagingen min. Jeg trengte et varemerke, og siden jeg spesialiserer meg på matlaging for én person, ble «Singelkokken» et naturlig valg, forklarer Jahnsen og understreker:
– Selv om jeg en dag skulle få meg kjæreste, kommer jeg til å forbli Singelkokken.

Matkunst i Bogstadveien
Duften av friske urter, frukt og grønnsaker fanger oppmerksomheten umiddelbart når man trår inn i leiligheten. Med 25 år som aleneboende har kjærlighet for mat alltid vært viktig for Singelkokken, og i løpet av de siste femten årene har matlagingen hans virkelig utviklet seg til en kunstform. Denne kulinariske reisen ble inspirert av Singelkokkens nieser, som oppfordret ham til å utforske og dele sine talenter med en større målgruppe. Dermed ble bloggen singelkokken.no, samt instagramprofilen «singel_kokken» født. 31. mars 2021. Her deler han med glede sine beste mattips, oppskrifter og matfilosofi. Enten du bor alene, har en travel hverdag eller bare ønsker å utforske matverdenen med nye øyne, står Singelkokken klar til å veilede deg gjennom smakfulle opplevelser, én tallerken av gangen.

Kjærlighet til matkultur
Det tok ikke lange tiden før flere begynte å oppdage Singelkokkens mattips. Allerede to år senere tok Bonnier forlag kontakt med han, med forespørsel om han ville lage en kokebok for husholdninger med én person.
– Er det sant? Jeg må ha drømt, tenkte jeg. Jeg måtte virkelig klype meg i armen, forteller Jahnsen som beskriver det som en «ut av seg selv-opplevelse».
En av hans store drømmer i livet har nemlig vært å gi ut egen kokebok.
– Men det tok litt tid før jeg i det hele tatt våget å fortelle noen at jeg hadde en fjern drøm om det. At det faktisk nå skjer, føles for godt ut til å være sant. Men det er jo sant, ler Jahnsen.
Det siste året har han brukt både kvelder, helger og ferier på boken. Resultatet? 90 oppskrifter som du enkelt skal kunne lage alene – og boken kommer ut 12. september.
Da er det på tide å kaste ferdigmaten på dør og gi knekkebrødet en velfortjent pause. «Én til bords» er ikke bare en kokebok. Det er en invitasjon til å skape spennende matopplevelser, uansett om du bor alene, er student eller bare ønsker å løfte hverdagslige måltider til et nytt nivå.

Matglede gjennom generasjoner
Tilbake til hans spede begynnelse på «skolekjøkkenet». Prøving, feiling og en voksende nysgjerrighet var ingrediensene som tente kjærligheten til matlaging.
– Jeg kan fremdeles huske da jeg lagde rullekake på skolekjøkkenet, toppet med bringebærsyltetøy og sukker, og jeg fikk tillatelse til å lage den hjemme, sier han med et smil.
Begynnelsen var preget av å få lov til å eksperimentere med desserter og bakverk hjemme, og gradvis utviklet det seg til å inkludere pizza og ostesmørbrød.
Årene gikk, og Jahnsen flyttet på hybel, begynte på sykepleierhøyskolen og delte trange kjøkken med studiekamerater. Gryter og supper av halvfabrikata ble til dagens retter.

Var egentlig ikke så glad i mat
Men slik skulle det heldigvis ikke fortsette. Da Jahnsen flyttet til Bogstadveien i 1998, startet et kapittel som aleneboende. Det som startet som en nødvendighet, ble snart en kilde til glede og rutine. Nå lager han mat til seg selv nesten hver eneste dag, med smarte innkjøp, restemat og gjenbruk som viktige retningslinjer.
– Jeg husker jeg at det var vanskelig å lage mat til kun én i starten. Dessuten var jeg ikke så glad i mat tidligere, jeg var litt for tynn og kresen. En veldig forsiktig gutt, det er helt utrolig. På sydenturer var det mye jeg ikke likte, så jeg spiste lite. Smaksløkene utviklet seg litt etter at jeg var ferdig med utdannelsen, og fikk råd til å gå på restaurant og eksperimentere mer hjemme, reflekterer han.
Nå har han flere tips han deler med andre aleneboende i kokeboken sin, men han kan avsløre noen av de allerede nå:
– Bytt ut ris og pasta med for eksempel couscous. I den kan du blande inn grønnsaker, urter og hva du ellers liker. Det kan brukes på så mange måter. I boken har jeg også et eget kapittel med ti forskjellig måter å bruke poteter på i matlagingen, ler Jahnsen.
Han kan nemlig trylle frem en rekke ulike middager fra én basisvare, som en ekte matmagiker.

Verdien av én
For Singelkokken er ikke bare en tittel – det er en livsstil. Etter 25 år som singelkokk har han opparbeidet seg en ekspertise som går langt utover å tilberede måltider. Det handler om å utforske, eksperimentere og skape litt kunst på tallerkenen.
– Mat må man ha, og klarer du å gjøre det til en opplevelse er det mye egenkjærlighet i det også, sier han entusiastisk.
På bordet hans står det en tallerken, bestikk, et vannglass og et vinglass. En bukett blomster, en brødkurv og et kakefat med desserten. Alt vakkert dandert, virkelig som på en restaurant.
– Man må huske at en selv er verdt å lage middag til. Jeg lager ofte mat for familie og venner, men like ofte til meg selv. Og det koser jeg meg med, smiler Jahnsen mens han forbereder dagens kulinariske eventyr på kjøkkenet. Dagens lunsj er couscous som en fargerik salat, dandert med urter, finhakkete tomater, agurk og granateplefrø, etterfulgt av Sarah Bernard-kake. Men det er ekte husmannskost som ligger Jahnsens hjerte nærmest.
– Hva håper du leserne dine tar med seg etter å ha besøkt nettsidene dine eller lest kokeboken?
– Jeg ønsker å inspirere flere til å lage mindre ferdigmat, og mer og bedre mat til bare seg selv også. Prøv i hvert fall, og se at du klarer det. For hver gang du lager noe blir du bedre. Du får mat, som vi alle trenger, og ikke minst mestringsfølelse, avslutter han.○

 

1. Matkunstneren Singelkokken, som bor og skaper kulinariske retter midt i Bogstadveien, løfter smak og estetikk til nye høyder.
2. Mat er ikke bare en nytelse for Singelkokken. Presentasjonen er like viktig. –Legg til de siste detaljene, som litt olje, granateplefrø eller urter, råder han.
3. Ensformig kjøkken? Ikke med Singelkokkens inspirasjon. – Å eksperimentere er nøkkelen for å holde matgleden i live, sier Pål Robert Jahnsen, og deler sin glede for smaksblandinger og teknikker. For ham er matlaging en kjærlighetshandling til både seg selv og andre.
4. Pål Robert Jahnsen er glad i å bruke air fryer. Han har faktisk et eget kapittel i kokeboken sin til oppskrifter med air fryer.
5. Kokeboken til Pål Robert ble lansert i september.
6. Pål Robert Jahnsen er hjernen og hjertet bak kokeboken «Én til bords», har personlig utforsket utfordringene med å skape spennende og smakfull mat for én person. Han dekker pent på til seg selv i hverdagen.
7. Å lese kokebøker har vært en av Jahnsens lidenskaper de siste 25 årene. Nå har drømmen om å gi ut egen kokebok endelig blitt virkelig.
8. Lukten av friske urter er det første som møter en når man trår inn leiligheten til Pål Robert Jahnsen. Ikke rart, siden han har selvdyrkede urter på kjøkkenet. Ferskere blir det ikke.

Singelkokkens tips og triks
• Før du begynner å lage maten bør du finne frem alle ingredienser og redskaper. Det sparer du tid på.
• Rydd underveis og sett gjerne inn i oppvaskmaskinen.
• Sjekk hva du har i kjøleskapet før du handler.
• Planlegg gjerne 2–3 middager for uken. I boken min har du et eget ark for ditt bibliotek foran. Lettere å finne tilbake til oppskrifter og faktisk lage rettene.
• Del poteter i terninger når du skal lage mos. Da koker potetene raskere.
• Ingefær skreller jeg med en teskje. Da beholder du mer av roten.
• Agurk til salat skiver jeg opp på en ostehøvel.
• Bruker jeg lakseloin, legger jeg den i fryseren og tar ut litt før bruk. Da får du lettere små fine skiver eller terninger.

Singelkokken
Navn Pål Robert Jahnsen
Blogg singelkokken.no
Instaprofil singel_kokken
Kokebok Én til bords –
90 oppskrifter bare til deg

Tekst og Foto Ulrikke Granbakken Narvesen

Les høstmagasinet her: