LOADING

Type to search

Velkrydret julemat

bogstadpuls Mat og Drikke

Velkrydret julemat

Frukt- og grøntsjef Maria Pettersen og ferskvaresjef Ida Bjerkelund viser sine favoritter innen vinterutvalget Jacob’s har å by på.

Gode råvarer, solgt av kompetente fagfolk, er noe av det Jacob’s er stolte av å representere som dagligvarebutikk.

Det er alltid smaksprøver å finne rundt i lokalet for å friste kunder til å prøve nyheter, eller nye vrier på gamle favoritter. Opp mot juletider er det noen varer som utpeker seg spesielt, som ferske urter, norske rotgrønnsaker, Finnmark Rein og sesongens ostefavoritt Mont d’Or.

To av urtene fra Schrader Gartneri. I front har du salvie, og i bakgrunnen, den irrgrønne persillen.

Urter og grønnsaker som tilbehør
Maria Pettersen, som er frukt- og grøntansvarlig på Jacob’s Majorstuen, roser Jacob’s sitt sortiment av urter og grønnsaker opp i skyene.
Sesongens grønsaker, som egner seg godt til kalde vinterkvelder, er rotgrønnsaker som sellerirot, fargerike beter og kålrabi, for ikke å glemme restene av den fantastiske sopphøsten vi hadde i år. De ferske urtene fra Schrader Gartneri på Nesodden pynter også opp flere områder i butikken, og ifølge Pettersen er dette førstegangsfrø, som betyr at etter såing er plantene som selges hos Jacob’s første runde som stakk hodene opp fra jorden. Med andre ord har det lang holdbarhet og er fantastiske smakstilsettere.
– Uten å gjøre noe annet enn vanne, varte min estragon i nesten seks uker på kjøkkenbenken.
Urtene kan brukes i pannen med kjøtt eller grønnsaker, strøs på salater, tørkes og knuses. Allsidige og smaksrike.

Jacob’s har en egen vegg med spesialiteter som er verd en titt.

Rein fra nord
Ytrefilet av reinsdyr er mørt og godt kjøtt med lite fett, ifølge ferskvaresjef, Ida Bjerkelund. Jacob’s selger Finnmark Rein som er opptatt av god dyrevelferd.
– Ingen dyr presses før slakting, og når den tid kommer blir det spilt klassisk musikk over høyttalerne slik at reinene har lav puls. Jeg har sett det first hand, og hele prosessen har stor respekt for den samiske kulturen og alt de holder på med, forteller Bjerkelund.
Et tips til tilberedning ville være å steke kjøttet i pannen med hvitløk og rosmarin, sistnevnte helst fra Schrader Gartneri, for så å servere det med stekte kantareller, rosenkål og en sellerirotmos. Da får du en smakebit på alt den norske naturen har å by på.

Butikkens egen osteekspert, Linda Hansen, viser stolt frem to eksemplarer av vinterosten Mont d’Or.

Ost til enhver anledning
Siste uken av oktober var det oste-VM i Trondheim, der Jacob’s egen osteekspert Linda Hansen var dommer. Den franske osten Mont d’Or er en klar favoritt og anbefaling fra hennes side.
– På samme måte som fårikålen, kommer Mont d’Or på høsten. Den blir kun produsert av vintermelken, og er derfor usedvanlig god.
Det er en allsidig og lett anvendelig ost som kan varmes i ovnen, serveres rett fra kjøleskapet, eller etter en times tid på kjøkkenbenken. Som forrett passer den ypperlig ved siden av en salat med litt salt skinke og sylteagurker. Men også som hovedrett kan den fungere som en varm fondue eller en forbedret raclette. Hansen poengterer at osten til og med passer som en dessert, kombinert med en søt vin, fikensyltetøy eller tørkede frukter.
– Det er med andre ord en ost som egner seg til enhver anledning.
Hansen er også sommelier, og da hun ble spurt om vinanbefalinger til retten med reinsdyr som ferskvaresjef Ida Bjerkelund nevnte, kom vineksperten med forslag.
– En lett Pinot Noir vil alltid passe til smaksrikt kjøtt. Men hvis du velger en rik hvitvin, en Chardonnay eller Riesling, vil den også passe ypperlig med Mont d’Or osten, skulle den bli servert som forrett eller dessert.
Jacob’s har med andre ord litt av alt, for enhver smak og til ethvert måltid. Og med kunnskapsrike ansatte er det ikke noe problem å stille et spørsmål om anbefalinger, snarere tvert imot. Både ferskvaresjefen og osteeksperten på huset var mer en villige til å fortelle mer om råvarene de har.

Ostedisken bugner over av alle slag, blandt annet Mont d’Or.

Essendrops gate 9 | 23 20 55 20 | www.jacobs.no

Les mer i julemagasinet her: